«Η κυβέρνηση συγκρούεται, διαπραγματεύεται και βρίσκει την καλύτερη λύση για τους πολίτες»
Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στις τρεις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
«Ξανασυζητάμε το θέμα του κρασιού» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης . «Η κυβέρνηση συγκρούεται, διαπραγματεύεται και βρίσκει την καλύτερη λύση για τους πολίτες», τόνισε .
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, κατά την συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αύριο χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, θα αποσυρθεί εντελώς ή θα τροποποιηθεί.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί όπως και ο φόρος σε κάθε στήλη των δελτίων του ΟΠΑΠ, αποτελούν ισοδύναμα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, για την κατάργηση του οποίου έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη το θέμα εξετάζεται σε συνάντηση που έχει αυτή την ώρα, σε συνάντηση που έχει με εκπροσώπους των θεσμών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Το άρθρο πάντως για την επιβολή του φόρου στο κρασί θα τεθεί κανονικά σήμερα σε ψηφοφορία όπως έχει κατατεθεί.
Η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών σε ότι αφορά την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την συγκεκριμένη διάταξη, ενώ ο βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας πρότεινε στην κυβέρνηση να αποσύρει τον φόρο στο κρασί και να επιβάλλει αντίστοιχο στο ουίσκι, τη βότκα και το τζιν.
Ουσιαστική ρύθμιση για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, χαρακτήρισε τη συμμετοχή του κράτους στην αποπληρωμή των δανείων, ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός. Υποστήριξε επίσης ότι η εκτίμηση των κόκκινων δανείων με βάση την εμπορική αξία, αντιμετωπίζει τη στρέβλωση στο ύψος των δόσεων των δανείων που προκαλείται από τη διαφορά αντικειμενικής και εμπορικής αξίας. «Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων προχωράμε ένα βήμα στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος που είναι σημαντικό σκαλοπάτι προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος», κατέληξε ο κ. Σαντορινιός.
Για «άθλια διατυπωμένο νόμο», έκανε λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα εξαπάτησης των δανειοληπτών και όσων έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ο νόμος δεν παρέχει εξωδικαστική προστασία και η δικαστική προσφυγή γίνεται με προϋποθέσεις πολύ σκληρότερες από εκείνες που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη και τον χαρακτηρισμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη είπε ο κ. Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας είπε επίσης τέλος ότι το σχέδιο νόμου δεν επιβραβεύει τους ενήμερους οφειλέτες, που πάλεψαν μέσα στην κρίση για να πληρώσουν.
«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που συμφώνησε σε μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας», υποστήριξε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε ότι από τα 320.000 κόκκινα δάνεια μόνο 180.000 οφειλέτες έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη «και με το νέο νόμο, πρέπει να πάνε στην τράπεζα για να αποφασίσει ποιος είναι συνεργάσιμος».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια διευκολύνουν τις τράπεζες προκειμένου να τα διαχειριστούν ευκολότερα, ενώ δεν υπάρχει καμία ευνοϊκή ρύθμιση για τους μικρούς επιχειρηματίες, τους αυταπασχολούμενους, του κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Τέλος γνωστοποίησε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας τόσο επί της αρχής του σχεδίου νόμου, όσο και για τα άρθρα που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας και το φόρο στο κρασί.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε από την πλευρά του, ότι «το σύνθημα κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», έχει μετατραπεί σε «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη». Συνεχίζοντας χαρακτήρισε «φορολογία ζόμπι» την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και σημείωσε ότι «είχε έρθει τέσσερις φορές ως πρόταση στο παρελθόν και είχε απορριφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του κόμματός του για τη φορολογία στο κρασί. Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι το δυνητικό έσοδο από τον προτεινόμενο φόρο δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και δεν είναι ισοδύναμο με τα 100 εκατ. έως 120 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί ότι θα αποφέρει το ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
«Δε νοιάζεστε για την ανάπτυξη της χώρας και οι πολίτες θα νοιώσουν έμπρακτα τις συνέπειες της δημαγωγικής πολιτικής και παθογένειας του πελατειακού κράτους» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Νίκος Γεωργιάδης, ενώ προέβλεψε «κοινωνικές αναταραχές».