Η Καμπάνια, η περιοχή της Γαλλίας, όπου παράγεται η σαμπάνια επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.
Η Γαλλία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ η ίδια βιώνει τις επιπτώσεις του φαινόμενου.
Καθημερινά, οι παραγωγοί διαπιστώνουν πως όλα έχουν αλλάξει.
«Για το μόνο που μπορούμε να είμαστε σίγουροι, είναι ότι η ημερομηνία της συγκομιδής δεν είναι ποτέ η ίδια.
Η αλήθεια είναι πως μπορεί να αλλάξει δραματικά και μάλιστα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Το 2003 για παράδειγμα η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίς, ήταν πριν τελειώσει ο Αύγουστος.
Δέκα χρόνια αργότερα, το 2013, ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο. Έτσι, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, μπορούμε να το δούμε και βλέπουμε μεγάλες διαφορές» δήλωσε, ο οινοπαραγωγός Ζαν – Πιερ Βαζάρτ.
Για την καταπολέμηση του ζεστού ή του ξηρού καιρού, οι οινοποιοί χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές.
Κουρεύουν το χόρτο ώστε να μην τραβάει νερό από τα αμπέλια ή διατηρούν περισσότερα φύλλα για την προστασία των σταφυλιών από τον ήλιο.
«Στην Καμπανία, έχουμε μειώσει το φόρτο εργασίας στον αμπελώνα περισσότερο από 50%.
Σταδιακά έχουμε αντικαταστήσει τα χημικά λιπάσματα με φυσικά. Τα χημικά λιπάσματα ενισχύουν, συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, επειδή περιέχουν άζωτο.
Όμως σήμερα έχουν δώσει την θέση τους σε φυσικά λιπάσματα» δήλωσε ο Βινσέντ Περρίν, εκπρόσωπος της ένωσης οινοπαραγωγών της Καμπανίας.
Οι ερευνητές λένε μπορούν να καταπολεμήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, με 15.000 οινοποιούς, το όποιο σχέδιο δράσης χρειάζεται χρόνο μέχρι να υλοποιηθεί.
ΠΗΓΗ: euronews.com