Αύριο η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι
Στην Τουρκία αναμένεται να βρεθεί αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, που κόστισε τη ζωή σε 129 άτομα, ενώ δεκάδες τραυματίες χαροπαλεύουν.
Ενόψει του ταξιδιού στην Τουρκία το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραθέτει το χρονολόγιο επισκέψεων Ελλήνων πρωθυπουργών στην γειτονική χώρα από το 2000.
Μάρτιος 2013
Το Μάρτιο του 2013 ο Α. Σαμαράς ήταν ο τελευταίος Έλληνας πρωθυπουργός που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία και συνάντησε τον ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον συνόδεψαν 11 υπουργοί, για να συμμετάσχουν στην δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, όργανο που είχε λειτουργήσει για πρώτη φορά τρία χρόνια νωρίτερα στην Αθήνα.
Σε αυτή τη δεύτερη συνεδρίαση υπογράφηκαν 25 συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς: τουρισμού, ναυτιλίας, γεωργίας, υγείας, αθλητισμού, του πολιτισμού και υπήρξε κοινή δήλωση, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Για τα θέματα χαμηλής πολιτικής και της οικονομικής συνεργασίας υπήρχαν αποτελέσματα που διαπιστώθηκαν και στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε συγχρόνως και στο οποίο συμμετείχαν 90 ελληνικές επιχειρήσεις και 175 τουρκικές, όπου παραβρέθηκαν και απευθύνθηκαν οι δύο πρωθυπουργοί.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ακόμα μια ευκαιρία να συζητήσουν, άλλα και να διαπιστώσουν αμφότεροι, στην κοινή συνέντευξη τύπου ότι στα γνωστά θέματα όπου οι διαφορές των δύο χωρών είναι μεγάλες: υφαλοκρηπίδα και έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο, ορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), Κυπριακό, το θέμα των μειονοτήτων, δεν υπάρχει πρόοδος και ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί μέσω των διερευνητικών επαφών.
Από τους δυο πρωθυπουργούς αναφέρθηκε ότι έγινε εποικοδομητικός διάλογος για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, την αύξηση του τουρισμού, τον σεβασμό και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι με αυτές τις επαφές χτίζετε εμπιστοσύνη, δημιουργούνται αμοιβαία συμφέροντα, για να έρθουν πιο κοντά οι πολίτες των δύο χωρών.
Ιανουάριος 2008
Τον Ιανουάριο του 2008 ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία από το 1959. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνάντησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έτυχε επίσημης υποδοχής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, έλαβε μέρος σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό Φόρουμ και μίλησε σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ.
Στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των δύο πρωθυπουργών και διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ και τους τουρκικούς φορείς DEIK και TUSIAD, με την υποστήριξη των Επιχειρηματικών Συμβουλίων Ελλάδας και Τουρκίας εξετάστηκε η ενίσχυση των επενδυτικών πρωτοβουλιών και η ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι στόχος είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογράμμισε όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει απαρέγκλιτα την πλήρη προσαρμογή-πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εφόσον η χώρα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και υλοποιήσει τα κριτήρια και τις δεσμεύσεις της προς την Ένωση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι ένα από τα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενώ για το Κυπριακό, έκανε λόγο για λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε εντύπωση η δήλωση του ότι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου είναι ένα εσωτερικό ζήτημα του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας, θέση που για πρώτη φορά διατύπωσε Τούρκος επίσημος και τόνισε την ανάγκη το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης. Για το Κυπριακό αναφέρθηκε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά και τόνισε αυτό δεν ισχύει πια, αλλά το πνεύμα και η ουσία του είναι δεδομένα. Ως προς το μειονοτικό, ο Ερντογάν είπε ότι υπάρχει συμφωνία για την επίλυση των προβλημάτων. Οι δυο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την κοινή θέση να εντατικοποιηθούν και να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές για τη λύση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Ιούνιος 2007
Τον Ιούνιο του 2007 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην Κωνσταντινούπολη, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Τον συνόδευαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσσόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επισκέφθηκε επίσημα την Τουρκία, βρέθηκε όμως εκεί για να συμμετάσχει σε άλλες διοργανώσεις και πάντα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων. Άλλωστε είναι ο Έλληνας πολιτικός που έχει πιστωθεί την αλλαγή του κλίματος με την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών με την «διπλωματία των σεισμών» που είχε ως αφετηρία τους καταστρεπτικούς σεισμούς στην Τουρκία και Ελλάδα το 1999 και την προσωπική σχέση που ανέπτυξε με τον τότε ομόλογο του Υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.
Οκτώβριος 2009
Τον Οκτώβριο του 2009 ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για τη συνεδρίαση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης. Με αυτή την ευκαιρία συνάντησε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συζήτησαν όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όπως δήλωσε μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκόμισε την εντύπωση ότι ο Τ. Ερντογάν διαθέτει την πολιτική βούληση για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά, επεσήμανε ότι αυτό πρέπει να το κάνει και πράξη. Επίσης ανέφερε ότι στηρίζει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και συμφώνησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Δήλωσε ότι έθεσε και το θέμα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, και ανέφερε ότι είδε μια κάποια διάθεση αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας.
Ιανουάριος 2011
Τον Ιανουάριο του 2011 ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα συμμετείχε στη σύσκεψη των πρέσβεων της Τουρκίας για την εξωτερική πολιτική που έγινε στο Ερζερούμ. Εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Ζαλμάι Ρασούλ. Ήταν η τρίτη συνάντηση που οργανώθηκε από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις συναντήσεις τον Ιούλιο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2010, και είχε θέμα: «Η Τουρκική οπτική για την παγκόσμια και την περιφερειακή τάξη, μια διπλωματία με όραμα».
Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Γιώργο Παπανδρέου και Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν συζητήθηκαν θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένων και των προβλημάτων που δημιουργεί η πτήση αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, το Κυπριακό όπου συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί μία δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις άριστες προσωπικές σχέσεις που έχει με τον Τούρκο πρωθυπουργό και σημείωσε ότι οι σχέσεις αυτές διευκολύνουν και τις σχέσεις των δύο χωρών.