«Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα σε κάθετη πτώση της παραγωγής»
«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τα μέτρα για τους αγρότες και αυτό σας το λέει ένας βουλευτής που δεν εκλέγεται σε αγροτική περιοχή». Την παραπάνω δήλωση – διευκρίνιση έκανε απόψε από την Λάρισα, ο εκ των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση στελεχών και φίλων του κόμματος.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τριπλό κοκτέιλ που σερβίρεται στους αγρότες δηλαδή: αυξημένες εισφορές, αύξηση του κόστους παραγωγής και αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την εξαιρετικά αυξημένη στο 100% προκαταβολή, είναι εκρηκτικό και μπορεί να οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα σε κάθετη πτώση της παραγωγής. Κάτι, που όπως τόνισε «είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σήμερα. Αντίθετα, υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε έναν εξωστρεφή πρωτογενή τομέα».
Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σχολίασε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται έχουν ως αποτέλεσμα, και ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους «για να αποφύγουμε τα χειρότερα». Ενώ αναφέρθηκε και στην γενική εικόνα μίας κυβέρνησης «η οποία φαίνεται να μην έχει κανένα σχέδιο για το μέλλον της χώρας».
Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές ο υποψήφιος πρόεδρος επανέλαβε ότι οραματίζεται μία ΝΔ «μεγάλη, ανοιχτή, συμμετοχική». Μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη». Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους νεοδημοκράτες, αλλά και τους φίλους του κόμματος, να συμμετέχουν στην ψηφοφορία, καθώς η αυξημένη συμμετοχή θα δώσει και αυξημένη νομιμοποίηση στον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και ισχυρή εντολή να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές. Μάλιστα, έθεσε ως ένα ικανοποιητικό όριο συμμετοχής τις 400.000.
Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αν εφόσον την πρώτη Κυριακή υπάρχει καθαρό προβάδισμα ενός υποψήφιου θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφευχθεί η δεύτερη Κυριακή μετά από μία «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των συνυποψήφιων, υπήρξε κάθετος: «διαφωνώ» είπε χαρακτηριστικά. «Εφ’ όσον δεν εκλεγεί κάποιος από την πρώτη Κυριακή θα πάμε σε δεύτερη Κυριακή» και εκτίμησε ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπάρχει καθαρός νικητής. Και βέβαια, συμπλήρωσε, σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα το πρώτου γύρου δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα το δεύτερου. Η δεύτερη Κυριακή, εκτίμησε, θα είναι μία διαφορετική Κυριακή από την πρώτη και ενδεχομένως και τα μηνύματα θα είναι πολύ απλά και πολύ πιο εύληπτα από τους πολίτες οι οποίοι θα έρθουν να ψηφίσουν. «Εγώ δεν εκτιμώ, αν έπρεπε να διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι θα υπάρχει τόσο καθαρό προβάδισμα ενός υποψηφίου», επεσήμανε.
Παράλληλα, ως προς το θέμα της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι και αυτή είναι ένα «προϊόν» που πρέπει να το διαφημίσουμε μέσα από έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο». Και συμπλήρωσε: «δεν πρόκειται εμείς να ″ξεκατινιασθούμε″. Είμαστε αξιοπρεπείς άνθρωποι και οι τέσσερις συνυποψήφιοι και ξέρουμε πολύ καλά ότι αντίπαλος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Μπορούμε να έχουμε έναν πολιτισμένο και οργανωμένο διάλογο αν όχι στην τηλεόραση, τουλάχιστον στην ΚΟ, στην Πολιτική Επιτροπή, στην Εθνική Συνδιάσκεψη. Είμαι ανοιχτός σε όλα» δήλωσε. Χαρακτήρισε δε ως «παθογένεια» και ένδειξη εσωστρέφειας το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το αυτονόητο. Δηλαδή για το αν πρέπει να γίνει συζήτηση.
Ο υποψήφιος πρόεδρος, απέδωσε ανοιχτά ευθύνες για το γεγονός στο πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο όπως είπε έχει μία πολύ καλή και φιλική σχέση, αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα διαφωνεί κάθετα. «Για το γεγονός ότι δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή ευθύνεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Του το έχω πει και του ιδίου, του έχω στείλει επιστολή και το λέω και δημόσια. Ο ίδιος αν άνοιγε το παιχνίδι κι αν φερόταν ως υποψήφιος πρόεδρος και όχι μόνον ως εν ενεργεία πρόεδρος, θα γινόταν κάποιου είδους συζήτηση. Εσωστρέφεια υπάρχει όταν δεν συζητάμε όχι όταν συζητάμε».