ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμανατίδης: Θα διεκδικήσουμε τη συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ουνέσκο

Σύντομο απολογισμό των δράσεων από τον υφυπουργό Εξωτερικών

Την ελληνική επιδίωξη συμμετοχής στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ουνέσκο εξέφρασε σήμερα o υφυπουργός Eξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, με την παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας της 38ης Γενικής Διάσκεψης του Οργανισμού στο Παρίσι.

«Στη νέα εποχή των ορίων που η ανθρωπότητα ήδη βιώνει (…) επιτρέψατέ μου να παρουσιάσω το περίγραμμα του οράματος και της προοπτικής για την Ουνέσκο» δήλωσε ο κ. Αμανατίδης απευθυνόμενος στους συνέδρους. «Εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Ουνέσκο και ένα έτος πριν τον εορτασμό της 2400ης επετείου της γεννήσεως του Αριστοτέλη, η Ελλάδα προσβλέπει στη συμμετοχή της στο επόμενο Εκτελεστικό Συμβούλιου του Οργανισμού» πρόσθεσε. Τα 29 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου πρόκειται να εκλεγούν κατά την τρέχουσα 38η Γενική Διάσκεψη και θα παραμείνουν για 4ετία έως την 40η Γενική Διάσκεψη.

Προκειμένου να πείσει για το δίκαιο της ελληνικής επιδίωξης ο κ. Αμανατίδης προέβη σε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων των δύο Επιτροπών στις οποίες προεδρεύει η Ελλάδα:

Η μια είναι η Διακυβερνητική Επιτροπή της Ουνέσκο για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης. Είναι το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης της Χάγης του 1954. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή συνέβαλε στην εκδοχή πολλαπλών καταδικαστικών δηλώσεων της Ουνέσκο για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς σε Ιράκ και Συρία, εξήγησε ο υφυπουργός.

Η δεύτερη ελληνική προεδρία είναι στην Υπο-Επιτροπή της «Σύμβασης περί των Μέσων Απαγόρευσης και Παρεμπόδισης της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Πολιτιστικής Περιουσίας». «Οι κατευθυντήριες γραμμές λειτουργίας της Επιτροπής αυτής, για τις οποίες έχουμε σκληρά εργαστεί» εξήγησε, «καθιέρωσαν νέα πρότυπα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως το ένα πιστοποιητικό για κάθε πολιτιστικό αγαθό, καθώς και την υποχρέωση για όποιον κατέχει πολιτιστικά αγαθά να αποδείξει τη νομιμότητα της κατοχής τους». Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της προαναφερθείσας Σύμβασης, 130 κράτη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη «STOP ILLICIT TRAFFICKING», κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον με την κλιματική αλλαγή, τις οικονομικές αναταράξεις, τους εθνικισμούς, τις ανισότητες, τους πολέμους, την προσφυγική κρίση. «Η τρέχουσα πολιτιστική και ανθρωπιστική κρίση σε Ιράκ και Συρία, δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα του υφιστάμενου διεθνούς συστήματος, για αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε το ρόλο της Ουνέσκο στην παγκόσμια σκηνή» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, η πολιτιστική κληρονομιά, άυλη και μη, «αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πολιτιστικής πολυμορφίας η οποία, με τη σειρά της, τροφοδοτεί τον διαπολιτισμικό διάλογο». Επιπλέον, όπως σημείωσε, «οι κυβερνήσεις αποκτούν διαρκώς μεγαλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι η οικονομική ανάπτυξη και οι εμπορικές σχέσεις, δεν αρκούν μόνες τους για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας. Συνειδητοποιούν επίσης, ότι οι πολιτιστικές και πνευματικές ανταλλαγές μεταξύ κοινωνιών διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων, αναδεικνύουν την ηθική διάσταση της πολιτικής».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact