Του Μαρίνου Γκασιάμη
Κάποιοι είπαν ότι σύμφωνα με το γνωστό ανέκδοτο είδαν τους ινδιάνους να κόβουν πολλά ξύλα φέτος. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι τα μερομήνια λένε για πολύ βαρύ χειμώνα που θα μετατρέψει την Ελλάδα και τα Βαλκάνια σε Σιβηρία.
Κάποιοι άλλοι πιο προχωρημένοι βλέπουν τα πεύκα να έχουν βγάλει κουκουνάρια και επιμένουν ο φετεινός χειμώνας θα είναι ήπιος.
Το πετρέλαιο φέτος πωλείται σε χαμηλότερη τιμή κατά 20 περίπου λεπτά από πέρυσι και ήδη κάποιες σόμπες έκαναν δοκιμαστικά.
Ο κόσμος αν μη τι άλλο προβληματισμένος από το ενδεχόμενο ενός βαρύ χειμώνα τον οποίο όμως οι μετεωρολόγοι δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν καθώς το χρονικό διάστημα των 4 μηνών μέχρι και το τέλος του χειμώνα είναι μεγάλο και το μοντέλα προβλέψεων εύκολα μπορεί να πέσουν έξω.
Το koutipandoras.gr μίλησε σχετικά με τον Κώστα Λαγουβάρδο, μετεωρολόγο και διευθυντή ερευνών στο ινστιτούτο περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
“Γενικά υπάρχει μια τάση να γίνεται λόγος για βαρύ χειμώνα και θερμό καλοκαίρι ανεξαρτήτως του φαινομένου του “Ελ Νίνιο”. Είναι πράγματα που απέχουν κατα πολύ από τις δυνατότητες που έχει η επιστήμη να προβλέψει τόσο μπροστά” μας τόνισε ο Κώστας Λαγουβάρδος.
Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει βέβαια περισσότερο περιοχές που είναι κοντά στα μέρη που εκδηλώνεται με μικρότερη επίδραση στην Ευρώπη.
Ίσως να μπορούσε να εκδηλωθεί με πιο βαρύς χειμώνες στη Βόρεια Ευρώπη αλλά αρκετά πιο μαλακούς στη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα
“Το 2009-10 που είχαμε “Ελ Νίνιο” ήταν ένας κρύος χειμώνας σε κάποιες περιοχές στη Δυτική Ευρώπη” μας επεσήμανε ο μετεωρολόγος προσθέτοντας “το 2006-7 όμως που ξαναείχαμε “Ελ Νίνιο” ήταν μαλακός χειμώνας σε όλη την Ευρώπη”.
“Σύμφωνα με την εκτίμησή μου δεν μπορούμε να πούμε ότι θα επηρεάσσει άμεσα την Ελλάδα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα ότι θα έχουμε πάρα πολύ βαρύ χειμώνα αυτή τη χρονιά”, τονίζει ο Κώστας Λαγουβάρδος.
Γεγονός σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν προβλέψεις για τόσο μεγάλο διάστημα
Το ενδεχόμενο καθόδου παγωμένων αέριων μαζών από τη Ρωσία δεν το αποκλείουν οι επιστήμονες ωστόσο δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσουν ή να το διαψεύσουν