Τα μικροκύματα σήμερα βρίσκουν εφαρμογή σε όλο και περισσότερους τομείς: από τις τηλεφωνικές και τηλεοπτικές επικοινωνίες μέχρι τη θεραπεία πόνων στους μύες.
Ωστόσο, η πιο συχνή εφαρμογή τους γίνεται στους φούρνους μικροκυμάτων, όπου η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ζεσταίνει σε χρόνο-ρεκόρ τις τροφές.
Είναι επικίνδυνη αυτή η ακτινοβολία και αν ναι κατά πόσο;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτού του τύπου η ακτινοβολία δεν είναι ιονίζουσα, δηλαδή ραδιενεργή, εν αντιθέσει με τις ακτίνες X.
Συγκεκριμένα, τα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές μεταλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο με τα έως τώρα δεδομένα τα μικρής ισχύος μικροκύματα δεν ενοχοποιούνται για καρκίνο.