Από δικαστήριο σε δικαστήριο ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, που δεν προλαβαίνει να… χωνέψει τη μία καταδικαστική απόφαση και έρχεται η επόμενη. Μετά την υπόθεση με τη Ferrari, όταν ο τραγουδιστής -μέσω του λογιστή του- επιχείρησε να δηλώσει ως κλεμμένες τις πινακίδες του πολυτελούς αυτοκινήτου, την ώρα που εκείνο βρισκόταν αραγμένο σε μάντρα προς πώληση, ήρθε σαν καταπέλτης και η δικαίωση του Δημήτρη Παναγόπουλου.
Ηταν το 2010, όταν ο δημιουργός της «Αύρας» -αλλά και βιοφυσικός- ενημερώθηκε πως κυκλοφορούσε τραγούδι του Κύπριου καλλιτέχνη, του οποίου η μελωδία θύμιζε το δικό του κομμάτι, σύμφωνα με σχόλια φίλων και χρηστών του διαδικτύου, όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Πράγματι, βρήκα το κομμάτι του κ. Χατζηγιάννη στο διαδίκτυο και διαπίστωσα έκπληκτος ότι το πρώτο τετράμετρο της στροφής (couple) του εν λόγω κομματιού του είναι ταυτόσημο με το αντίστοιχο της “Αύρας”.
Ηδη το τραγούδι του αυτό είχε κυκλοφορήσει ευρέως στο διαδίκτυο, σε CD μέσω εφημερίδας, καθώς και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου διαφημιζόταν ως “το νέο αριστούργημα του Μιχάλη Χατζηγιάννη”» επισημαίνει ο κύριος Παναγόπουλος και συνεχίζει: «Σε εξώδικη επιστολή μου ο κ. Χατζηγιάννης απήντησε ότι δεν γνώριζε το τραγούδι μου(!). Κατέθεσα αγωγή εναντίον του για προσβολή του δικαιώματός μου πνευματικής ιδιοκτησίας, από σεβασμό στο έργο μου και στην αλήθεια».
Εκανε αγωγή
Παραμονή της πρωτοβάθμιας δίκης ο Μιχάλης Χατζηγιάννης αποφάσισε να… αντεπιτεθεί στέλνοντας αγωγή κατά του Παναγόπουλου και ζητώντας μάλιστα «χρηματική ικανοποίηση ενός εκατομμυρίου ευρώ, επειδή δήθεν “τον συκοφάντησα”!». Πρωτόδικα ο Δημήτρης Παναγόπουλος δικαιώθηκε, ενώ η αγωγή κρίθηκε στην ουσία της και εκδικάστηκε τελεσίδικα από το 18ο Τμήμα Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, του οποίου η απόφαση εκδόθηκε στις 29 Αυγούστου αναγνωρίζοντας την προσβολή του δικαιώματός πνευματικής ιδιοκτησίας του δημιουργού της «Αύρας» και καταδικάζοντας τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και σε χρηματική αποζημίωση, λόγω ηθικής βλάβης.
Σε απόσπασμά της η απόφαση αναφέρει: «Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι τον πρώτο εναγόμενο (τον Μιχάλη Χατζηγιάννη) βαρύνει υπαιτιότητα (δόλος) ως προς την προσβολή του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας του ενάγοντος (του Δημήτρη Παναγόπουλου), αφού η μουσική σύνθεση με τον τίτλο “Αύρα” θεωρείται ένα κλασικό και διαχρονικό ελληνικό τραγούδι… Ο δε πρώτος εναγόμενος ως καταξιωμένος συνθέτης σύγχρονης ελληνικής μουσικής αποδεικνύεται ότι γνώριζε τη σύνθεση αυτή και αποφάσισε να αντιγράψει παράνομα τη μελωδική της ιδέα που αναφέρεται προηγουμένως στο σκεπτικό της απόφασης αυτής κατά τη σύνθεση του δικού του τραγουδιού με τον τίτλο “Κάτι λείπει”».
«Η δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών αποτελεί για εμένα ηθική δικαίωση. Ελπίζω να δώσει λίγη δύναμη σε κάποιους ανθρώπους να υπερασπίζονται το δίκιο τους και να αποτρέψει κάποιους άλλους από συμπεριφορές που προσβάλλουν. Είναι σημαντικό να προστατεύονται κάποιες θεμελιώδεις αξίες, όπως εν προκειμένω η πατρότητα ενός πνευματικού έργου» τονίζει σε επιστολή του ο Δημήτρης Παναγόπουλος, ενώ ευχαριστεί τους φίλους και συναδέλφους μουσικούς – τραγουδοποιούς Δημήτρη Μαρινάκη, Στάθη Δρογώση, Μάκη Αμπλιανίτη, Δημήτρη Λάμπο, Κώστα Καραγιάννη και τον δημοσιογράφο Αντώνη Μποσκοΐτη, οι οποίοι ήταν οι μάρτυρες υπεράσπισής του. «Ιδιαίτερα ευχαριστώ και τον μουσικολόγο δρα Ιωάννη Φούλια που με την επιστημονική του ανάλυση τεκμηρίωσε μουσικολογικά αυτό που όλοι αντιλαμβανόμασταν» κατάληξε ο τραγουδοποιός.