Ρόστο με μουστάρδα
Υλικά:
- 3 κιλά χοιρινό ωμοπλάτη για ρόστο
- 1 κ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κ. γλυκού μαύρο πιπέρι
- 3 κ. σούπας μουστάρδα
- 2 κ. σούπας μέλι
- 2 κ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ προσθέστε τη μουστάρδα, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατέψτε να αναμειχθούν καλά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 230oC. Τοποθετήστε το χοιρινό σε γάστρα που διαθέτει καπάκι. Αλατοπιπερώστε το χοιρινό και γυρίστε το έτσι ώστε το λίπος να βλέπει προς τα επάνω.
- Με ένα πινέλο αλείψτε καλά το χοιρινό με όλο το περιεχόμενο του μπολ που ετοιμάσατε. Σκεπάστε τη γάστρα με το καπάκι και ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για 2,5 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανοίγετε συχνά την γάστρα και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε λίγο από το ζωμό στον πάτο της γάστρας και περιχύνετε το ρόστο.
- Όταν περάσουν οι 2,5 ώρες αφαιρέστε εντελώς το καπάκι και μειώστε τη θερμότητα στους 200°C.
- Συνεχίστε να περιχύνετε το ρόστο με τον ζωμό του για ακόμα 30-45 λεπτά ως ότου το εξωτερικό λίπος του χοιρινού ροδίσει αρκετά και δημιουργηθεί μια μαλακή κρούστα.
- Κόψτε το χοιρινό σε μερίδες όσο είναι ακόμα ζεστό και σερβίρετε με πατάτες φούρνου.