Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για Ανατολίτικα κοκκινιστά κεφτεδάκια “γιαουρτλού”. Συνοδεύστε τα με πίτες και απολαύστε ένα υπέροχο πεντανόστιμο πιάτο.
Υλικά συνταγής
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. κόλιανδρο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κουτί [400 γρ.] ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος
- αλάτι πιπέρι
- γιαούρτι και πίτες και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι. Ρίχνετε σε μεγάλο μπολ το μισό μείγμα του τηγανιού και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
- Ξαναβάζετε το τηγάνι με το υπόλοιπο μισό μείγμα κρεμμυδιού στη φωτιά, ρίχνετε το πελτέ και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, λίγο αλατοπίπερο, 1/4 φλ. τσαγιού ζεστό νερό, σκεπάζετε το τηγάνι και βράζετε τη σάλτσα για 15-20 λ περίπου.
- Βάζετε στο μεγάλο μπολ με το κρύο πλέον μείγμα κρεμμυδιού το κιμά, τη τριμμένη φρυγανιά, το δυόσμο, λίγο αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε καλά να αναμειχθούν. Πλάθετε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα τηγανίζετε σε φριτέζα ή τηγάνι με ζεστό λάδι για 3 λ περίπου μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές.
- Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα ρίχνετε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Τα βράζετε για 5-7 λ περίπου μέχρι να πήξει καλά η σάλτσα. Σερβίρετε τα ζεστά κεφτεδάκια με τη σάλτσα τους πάνω σε πίτες με γιαούρτι. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προαιρετικά, για πιο πικάντικη γεύση πασπαλίστε το γιαούρτι με νιφάδες καυτερής πιπεριάς.