ΚΟΣΜΟΣ

CNBC: Οι ειδικοί των αγορών κρίνουν τη νίκη Τσίπρα -Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις του

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε αυτό που ήθελε. Έλαβε νέα εντολή από τον ελληνικό λαό και σχημάτισε κιόλας κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών με τους… συνήθειες ΑΝΕΛ.

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC απευθύνθηκε στους ειδικούς των ξένων αγορών, όπως κάνει πάντα, για να διαγνώσει τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις θα έχει αυτό το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Φαριμπόνζ Μοσιριάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Global Finance του Πανεπιστημίου New South Wales, επισημαίνει ότι η σταθερότητα της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικός παράγοντας για την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει τάχιστα τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να κάνει για να πάρει μπρος η οικονομία της.

«Τώρα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα μέτρα λιτότητας, όπως και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι δομικές αλλαγές στον εργασιακό τομέα».

Ο Άντριου Νέιλορ της Cicero Group, επισημαίνει από τη μεριά του ότι τώρα που η λαϊκή εντολή είναι καθαρά υπέρ του Τσίπρα, πρέπει να γίνει το πρώτο review από την πλευρά των πιστωτών και να γίνουν νόμος του κράτος μια σειρά από μέτρα που έχουν σχέση με το Μνημόνιο. «Είναι ανάγκη να βγει επιτέλους η Ελλάδα από την κρίση που έχει πέσει εδώ και χρόνια». Κατά τον Νέιλορ, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να προχωρήσει, διότι θα είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα της χώρας.

Ο Μοσιριάν προσθέτει πως: «Νομίζω πως οι αγορές αυτή τη στιγμή είναι πολύ ικανοποιημένες και τούτο διότι θα έχουμε πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα». Ο Νέιλορ συμπληρώνει πως όλα τα σημάδια δείχνουν πως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για ανάπτυξη και βελτίωση των βασικών οικονομικών δεδομένων της. «Φυσικά, η ύφεση και η ανεργία είναι ακόμη ψηλά, αν και έχουν μια τάση προς τα κάτω», αναφέρει με νόημα σημειώνοντας πως με τις αλλαγές στα εργασιακά και την ελάφρυνση χρέους να είναι ζητήματα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα.

Το CNBC, σε άλλη ειδική ανάλυση, κάνει λόγο για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τον Στέφαν Άουερ, καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, «το βασικό πρόβλημα παραμένει το ποιος θα οικειοποιηθεί το πρόγραμμα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές πως δεν του αρέσει αυτό το πρόγραμμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν το θέλουν, όπως και οι συνταξιούχοι».

Οι αισιόδοξοι διατείνονται ότι οι εκλογές φέρνουν ενισχυμένο τον Τσίπρα και του δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Οι απαισιόδοξοι αντιδρούν: αν δεν αποδεχθεί ο Τσίπρας το πρόγραμμα, δεν θα καταφέρει να το εφαρμόσει σωστά. Ο κ. Άουερ κλείνει προς την μεριά των δεύτερων.

Από την μεριά του ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολόγος της HSBC, επισημαίνει: «Η νέα κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει τα οικονομικά δεδομένα προς τα καλύτερο. Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την άρση των capital controls, την εφαρμογή των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό και να βρει μια λύση με το χρέος».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρέζσκι, αναφέρει για το θέμα του χρέους: «Είναι ένα άκρως σημαντικό ζήτημα. Φυσικά, έχουμε και τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο Τσίπρας έχει δείξει πως θα προωθήσει, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι η ελάφρυνση του χρέους και είναι σίγουρο πως θα επανέλθει στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας».

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact