Η ερημοποίηση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Μαρόκο.
Το 80% των εδαφών της χώρας κινδυνεύουν άμεσα, εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών.
Ακόμη και η βροχή δεν λύνει τα προβλήματα, καθώς τις περισσότερες φορές η ξηρασία και η ανομβρία έχουν συνήθως μεγάλη διάρκεια και ακολουθούνται από μεγάλες καταιγίδες που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους.
«Στην όαση, όταν βρέχει, έχουμε συνήθως καταιγίδες που δεν προσφέρουν κανένα όφελος. Οδηγούν σε διάβρωση του εδάφους.
Στο παρελθόν, πριν από 30-40 χρόνια, το πλάτος του ποταμού Χαζάζ ήταν δέκα μέτρα, ενώ σήμερα, σε μερικές περιοχές, το πλάτος του ποταμού φτάνει τα 500 μέτρα» τονίζει ο αντιπρόεδρος της αγροτικής κοινότητα Σκούρα, Τζαμάλ Γιακούμπι.
Οι αρχές πιστεύουν ότι η σπανιότητα του νερού και οι αμμόλοφοι είναι οι σημαντικότερες απειλές.
Ο πυθμένας του ποταμιού πλαταίνει κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί να δυσκολεύονται στην μετακίνησή τους.
Όταν οι γέφυρες πέφτουν από τις ξαφνικές νεροποντές και τις πλημμύρες, τα χωριά απομονώνονται για αρκετές εβδομάδες, μέχρι να επιδιορθωθούν οι ζημιές.
«Κανείς δεν μας βοηθά. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει καθόλου νερό στο ποτάμι και τα πηγάδια αρχίζουν να στερεύουν.
Από που θα φέρουμε νερό; Χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια για να πάρουμε κουράγιο» επισημαίνει ο Χαζ Χουσεϊν Σαράφι, μέλος του συμβουλίου των Σουκ Λάκμις Ντάντες.
Η Επιτροπή Υδάτων, Δασών και Αγώνα ενάντια στην ερημοποίηση ξεκίνησε φέτος με διεθνή βοήθεια ένα δεκαετές πρόγραμμα για να αντιμετωπίσει αυτό το κομβικό ζήτημα.
Η στρατηγική της έγκειται στην αναδάσωση, την επέκταση των γεωργικών καλλιεργειών και σε προγράμματα πρόληψης πυρκαγιών, οι οποίες καίνε περίπου 3000 εκτάρια κάθε χρόνο.
ΠΗΓΗ: euronews.com