Παρά την υπογραφή συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, Κίεβο και αυτονομιστές μιλούν για εκατέρωθεν παραβιάσεις
Για παραβίαση της εκεχειρίας αλληλοκατηγορούν οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές σύμφωνα με το AFP την ίδια στιγμή που η Ρωσία διαμηνύει ότι θα απαντήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου δεν υπήρχαν αναφορές συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, σημάδι ότι η εκεχειρία είχε εφαρμοστεί ωστόσο σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση της ανακωχής.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι “αν επιβληθούν νέες κυρώσεις από την Ε.Ε. σίγουρα θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Μόσχας”.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ουσία δείχνει άμεση στήριξη στο ”κόμμα πολέμου” του Κιέβου. “Αντί να ψάχνει τρόπους για να βλάψει τις οικονομίες της αλλά και την οικονομία της Ρωσίας η Ε.Ε. θα έπρεπε να κάνει καλύτερη δουλειά για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της ανατολικής Ουκρανίας” πρόσθεσε.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για την επιβολή νέων ενισχυμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες αναμένεται να επιβληθούν τη Δευτέρα, αν και διάφοροι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των νέων κυρώσεων εάν η συμφωνία εκεχειρίας που υπεγράφη την Παρασκευή εφαρμοστεί.
Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν διευρυμένο κατάλογο 20 περίπου αξιωματούχων της Ρωσίας και της ανατολικής Ουκρανίας στους οποίους επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων.
Επιπλέον, περιορίζουν την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ περιορίζουν και τις εξαγωγές προϊόντων διπλής χρήσης, στρατιωτικής και πολιτικής, από την ΕΕ προς τη Ρωσία.
Η συμφωνία υπεγράφη στο Μινσκ την Παρασκευή μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών.
Όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, τώρα πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για μια πιο μόνιμη λύση για τις συγκρούσεις που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 2.600 ανθρώπους. Χθες το απόγευμα ο Ποροσένκο ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter, ότι οι απεσταλμένοι στο Μινσκ συνήψαν συμφωνία εκεχειρίας.
Ωστόσο, οι αυτονομιστές διαμηνύουν ότι παρά την εκεχειρία η θέση τους για την αυτονομία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ δεν έχει αλλάξει.
Πώς υπεγράφη η εκεχειρία Την Παρασκευή, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι δίνει διαταγή στις ουκρανικές δυνάμεις να παύσουν πυρ από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «αποτελεσματική διεθνής εποπτεία» της τήρησης της εκεχειρίας, τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι δεν είναι» για να τερματιστεί η αιματοχυσία.
Σύμφωνα με πηγή που ήταν κοντά στις συνομιλίες στο Μινσκ, η συμφωνία περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή κρατουμένων και παραμονή των στρατιωτικών δυνάμεων σε θέσεις-κλειδιά.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Νιουπορτ της Ουαλίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, φρόντισε να τονίσει αρκετές φορές ότι η εκεχειρία αυτή βασίζεται σε δικό του ειρηνευτικό σχέδιο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είχε προηγηθεί σχετική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η ρωσική κυβέρνηση καλωσόρισε την εκεχειρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, πάντως, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία: κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Τη σύναψη εκεχειρίας επιβεβαίωσε και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπως και η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
Ωστόσο, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, φιλορώσος ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι η εκεχειρία αυτή δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία.
Νωρίτερα, οι συγκρούσεις μαίνονταν με αμείωτη ένταση στη Μαριούπολη. Οι αυτονομιστές υποστήριζαν ότι κατέλαβαν τη Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι 500.000 κατοίκων στην Αζοφική θάλασσα που αποτελεί στρατηγικό σημείο για τις εξαγωγές της χώρας σε ατσάλι. Πληροφορία που διαψεύδει το Κίεβο.
Μέρκελ: Θα ανασταλούν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν ισχύσει η εκεχειρία Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί, εφόσον υπάρξει πράγματι εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.
Μιλώντας από το Νιούπορτ, η καγκελάριος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα τηρήσει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία του 1997 μολονότι η Μόσχα την έχει παραβιάσει με τις ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των 28 χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν ότι η συνθήκη αυτή παραμένει βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.
Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα ανεστάλη τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.
Σύμφωνα , πάντως, με βρετανικές πηγές που επικαλείται το BBC, το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν οι ενισχυμένες κυρώσεις της Ε.Ε στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και της άμυνας, παρά την υπογραφή της εκεχειρίας.
Πηγή: newmoney.gr
Πηγή: protothema.gr