Σύμφωνα με έρευνα από το Επιστημονικό Κέντρο Υγείας του πανεπιστημίου του Τέξας, η έκθεση της γυναίκας στο τεχνητό φως κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά της να συλλάβει αλλά και να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη.
Όπως αναφέρουν σε σχετική τους έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility, ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν την σημασία των επιπέδων μελατονίνης στον οργανισμό των γυναικών ως προς την ικανότητά τους να μείνουν έγκυες ή/και σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία του αγέννητου βρέφους τους.
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση του εγκεφάλου μας. Η έκθεση στο σκοτάδι διεγείρει την απελευθέρωσή της και η παρουσία της μελατονίνης στον οργανισμό μας βοηθάει στη διαδικασία του ύπνου.
“Κάθε φορά που ανάβετε το φως τη νύχτα, αυτό μειώνει την παραγωγή της μελατονίνης”, υποστηρίζει ο δρ Russell Reiter, ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών και προσθέτει:
“Σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, η μελατονίνη βοηθάει να προστατευθούν τα ωάρια, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες της ωορρηξίας (…) Οι γυναίκες που ελπίζουν/προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει να επιδιώκουν να έχουν τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου σε βαθύ σκοτάδι μέσα στη νύχτα”.
Σε γυναίκες που είναι ήδη έγκυες, οι παρεμβολές/αυξομειώσεις στα επίπεδα της μελατονίνης μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο αγέννητο παιδί τους. Αν το έμβρυο δεν παίρνει τη σωστή ποσότητα μελατονίνης από τη μητέρα του, το βιολογικό του “ρολόι” μπορεί να δυσλειτουργεί. Αυτό έχει συνδεθεί με προβλήματα συμπεριφοράς, όπως με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) ή με τον αυτισμό σε νεαρά παιδιά.
Η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρει με σαφήνεια ότι είναι το σκοτάδι εκείνο που παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα γυναικείας γονιμότητας και όχι ο ύπνος αυτός καθεαυτός. Παρά το γεγονός ότι ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός, είναι το σκοτάδι που αποδείχτηκε ως αναγκαία συνθήκη για την παραγωγή της μελατονίνης.