Ένα νέο είδος βατράχου που ανακαλύφθηκε στη ζούγκλα της Βραζιλίας από ερευνητές μπορεί στην κυριολεξία να σκοτώσει με μία… κουτουλιά, αφού το κεφάλι του καλύπτεται από δηλητηριώδη αγκάθια.
Αν και οι τοξικοί βάτραχοι είναι γνωστοί στην επιστήμη εδώ και χρόνια, το συγκεκριμένο είδος ξεχωρίζει, αφού πρόκειται για τον μοναδικό γνωστό βάτραχο που όχι μόνο εκκρίνει δηλητήριο αλλά είναι εξοπλισμένος και με τα κατάλληλα «όργανα» που τον βοηθούν να σκοτώνει με αυτό τους εχθρούς του.
Τα περισσότερα αμφίβια, συμπεριλαμβανομένων των σαυρών και των σαλαμανδρών συγκεντρώνουν το δηλητήριο που εκκρίνουν σε δερματικούς αδένες ώστε να προστατεύονται από τους θηρευτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χρυσός βάτραχος που, αν και μικροσκοπικός, περιέχει αρκετή τοξίνη για να σκοτώσει 10 άνδρες.
Πλέον στη λίστα των επικίνδυνων αμφιβίων προστίθεται και ο Corytomantis greeningi, το μικρόσωμο βατραχάκι με το αγκαθωτό κεφάλι που ζει στην ανατολική Βραζιλία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ερευνητής που το ανακάλυψε έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο για τις ιδιότητές του, αφού τσιμπήθηκε από τα αγκάθια του με αποτέλεσμα να νιώσει «φριχτούς πόνους στο χέρι του» που κράτησαν περίπου πέντε ώρες.
Ευτυχώς, το συγκεκριμένο βατραχάκι λόγω κάποιας γενετικής ανωμαλίας είχε λιγότερη τοξίνη από άλλα του είδους του και έτσι ο ερευνητής επέζησε για να περιγράψει την εμπειρία του.