Ως επιτυχία χαρακτηρίζεται από την ελληνική αντιπροσωπεία το ότι στην τελική συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα άνοιξαν όλα τα «ευαίσθητα» θέματα που έχουν να κάνουν με τις φοροελαφρύνσεις. Επί της ουσίας, όμως, δεν υπήρξε θετική εξέλιξη ήτοι έστω θετικό κλίμα απέναντι σε κάποιο από τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς- είναι αμφίβολο άλλωστε εάν αναμενόταν κάτι πιο χειροπιαστό- και όλα πλέον θα κριθούν στην αξιολόγηση επί ελληνικού εδάφους, λίγο πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού.
«Φυσικά και ετέθη, τα ανοίξαμε όλα, δεν μπορώ να σας πω την απάντηση, σε κάποια ήταν πιο εύκολα, πιο σαφείς, σε άλλα πιο δύσκολα και σε άλλα στη μέση, υπήρχε μια συμμετρία στη συζήτηση. Καθώς δεν ήταν επίσημη αποστολή ήταν πιο ανοικτοί, οι φοροελαφρύνσεις μπαίνουν στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού, καταλαβαίνουν απολύτως τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος και ότι αναζητά την ελπίδα», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από την τελική συνάντηση, συμπληρώνοντας ότι επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα των ρυθμίσεων οφειλών, που επίσης «καίει» την κυβέρνηση. Οσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, από τις συζητήσεις προκύπτει ότι η Τρόικα δεν έχει πρόβλημα με τις αλλαγές αρκεί να καλυφθεί ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα το κυβερνητικό κλιμάκιο γνωρίζει, πάντως, ότι οι συζητήσεις στο τέλος του μήνα δεν θα είναι καθόλου εύκολες, ειδικά στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά το ΔΝΤ επέμεινε ότι πρέπει να κλείσει με νομοθετική παρέμβαση το θέμα των ομαδικών απολύσεων, όπως επίσης να γίνουν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (λήψη αποφάσεων για απεργίες από το 50% συν 1 των εργαζομένων). “Τα εργασιακά είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, είναι στη μέση ο ILO, περιμένουν να δουν τις μελέτες”, σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, ενώ όσον αφορά στο Ασφαλιστικό δεν άνοιξε γιατί πολύ οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν την επικαιροποίηση των Αναλογιστικών Μελετών.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι έως το τέλος του μήνα να έχουν κλείσει οι λοιπές εκκρεμότητες, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Αθήνας. «Μέχρι τέλος Αυγούστου υπήρχε μια γκάμα υποχρεώσεων 542 δράσεις. Έχουμε πάρει το πράσινο φως για το 50%, εμείς θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κι άλλα, αλλά αυτοί δεν μπόρεσαν ακόμα να το πιστοποιήσουν. Όταν έρθουν στην Αθήνα θέλουμε να έχουμε πάει σε υψηλό ποσοστό, υπάρχουν και δράσεις που είναι συνεχείς. Είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το πακέτο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, εστιάζοντας και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, για το οποίο φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ενστάσεις επί του ελληνικού σχεδίου.
Φωτογραφία Eurokinissi