Ομαλότερες σχέσεις θέλει με τη χώρα η Γαλλία
Με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που θα μεταβεί στο Ιράν, μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για τα πυρηνικά.
«Θα είμαι εκεί την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, η επίσκεψη προγραμματίζεται για τις 29 Ιουλίου.
«Ο ιρανός ομόλογός μου Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ με προσκάλεσε. Με είχε προσκαλέσει προηγουμένως, δεν είχα πάει, αλλά εδώ, θεωρώ πως όλοι οι όροι υπάρχουν για την επίσκεψή μου. Θεωρώ εντελώς κανονικό πως από τη στιγμή που αυτή η ιστορική συμφωνία έχει επιτευχθεί, η Γαλλία και το Ιράν μπορούν να ξαναρχίσουν να έχουν πιο κανονικές σχέσεις» εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας,
«Θα έχω συνομιλίες για όλα τα θέματα», υπογράμμισε ο Φαμπιούς. Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή μόνο «ως πολιτικός αξιωματούχος» χωρίς τη συνοδεία μίας αντιπροσωπείας από επικεφαλής επιχειρήσεων.
Εκπρόσωποι της Medef, της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της Γαλλίας, αναμένεται από την πλευρά τους να μεταβούν στο Ιράν «τον Σεπτέμβριο», είπε.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επικύρωσε χθες τη συμφωνία που υπογράφτηκε έξι ημέρες νωρίτερα από το Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί το 2006 στο Ιράν. Η προοπτική αυτή ανοίγει την όρεξη των Δυτικών για διείσδυση στην ιρανική αγορά.
Χθες, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, έγινε ο πρώτος δυτικός ηγέτης που μεταβαίνει στην Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας, με σκοπό να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις της Γερμανίας με το Ιράν.
Ο Λοράν Φαμπιούς, που θεωρείται πως κράτησε στάση γερακιού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά, αρνήθηκε ότι η αυστηρότητα αυτή μπορεί να βλάψει τις γαλλικές επιχειρήσεις την ώρα που ετοιμάζονται να εισέλθουν και πάλι στην ιρανική αγορά.
«Είχαμε κατά το παρελθόν μία παρουσία στο Ιράν πολύ σημαντική και ικανοποίησε τους Ιρανούς (…). Και μετά, στη διεθνή πολιτική, όπως και στη ζωή, νομίζω ότι πότε δεν χάνεις όταν γίνεσαι σεβαστός».
Με σχεδόν 80 εκατομμύρια κατοίκους, η ιρανική αγορά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες PSA Reugeot Citroen και Renault, καθώς και για τον πετρελαϊκό γίγαντα Total.
Λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ισλαμική Δημοκρατία, οι εμπορικές συναλλαγές της Γαλλίας με το Ιράν έπεσαν στα 500 εκατομμύρια ευρώ το 2013, οκτώ φορές κάτω από το επίπεδο στο οποίο είχαν φθάσει το 2004, σύμφωνα με μία έκθεση της γαλλικής Γερουσίας.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα είναι από τότε οι πρώτοι προμηθευτές του Ιράν, με τη Γαλλία να φθάνει μόλις στην έβδομη θέση, πίσω από τη Γερμανία και την Ιταλία όσον αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες.