Μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ καταδεικνύει ότι η γιόγκα συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς καταστέλλει σημαντικά τον πόνο και την κόπωση αλλά ενισχύει και τα επίπεδα ευεξίας των ασθενών.
Δεκαπέντε γυναίκες ηλικίας 34 έως 64 ετών με ήπιας μορφής αναπηρία λόγω της ΣκΠ συμμετείχαν σε πιλοτική μελέτη του Πανεπιστημίου, η οποία είχε συνολικά διάρκεια οκτώ εβδομάδες. Ορισμένες από τις γυναίκες είχαν λάβει διάγνωση για τη νόσο την τελευταία διετία και άλλες έδιναν μάχη με τη σκλήρυνση για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Οι συνεδρίες είχαν διάρκεια 90 λεπτά και πραγματοποιούνταν δύο φορές την εβδομάδα.
Οι γυναίκες συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα με ασκήσεις γιόγκα, το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικά ωφέλιμο για τη βελτίωση της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων.
Αν και αρκετοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας προτιμούν τη γιόγκα ως μορφή άσκησης, δεν είχε αποδειχθεί εμπειρικά κατά πόσο είναι ασφαλής και αποτελεσματική.
Κατά την ολοκλήρωση της δοκιμής, οι δεκαπέντε γυναίκες μπορούσαν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις και να περπατήσουν για περισσότερη ώρα, ενώ παράλληλα είχαν καλύτερη ισορροπία και καλύτερο κινητικό συντονισμό. Επίσης, η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε όσον αφορά βασικούς δείκτες ψυχικής υγείας.
Τα ευρήματα των ερευνητών πρόκειται να παρουσιαστούν στις 26 Σεπτεμβρίου στο Συμπόσιο Ερευνών για τη Γιόγκα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Kripalu της Μασαχουσέτης.