Μπορούν οι αγρότες να παράγουν περισσότερα με λιγότερους πόρους; Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμαFigaro από τη Μπολόνια αναζητεί την απάντηση.
Η βιώσιμη διαχείριση νερού βοηθά στη διασφάλιση υψηλότερης ποιότητας στην αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, το 2030 σχεδόν το 80% των γεωτρήσεων παγκοσμίως θα χρησιμοποιείται για άρδευση.
Η βελτίωση στη διαχείριση υδάτων θα παίξει ρόλο-κλειδί στη μάχη εναντίον της λειψυδρίας.
Ο επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος Αντριάνο Μπατιλάνι εξηγεί: «Με το πρότζεκτ αυτό παρέχουμε στους αγρότες όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για να αναπτύξουν ένα σύστημα διαχείρισης πολύ υψηλής ακρίβειας.
Κι όταν λέμε “πολύ υψηλής ακρίβειας”, ενοούμε ότι θα μπορούμε να διαχειριστούμε το νερό, την άρδευση, την υδρολίπανση και το σύνολο της αγροτικής διαδικασίας, σε μικρότερη κλίμακα αναλόγως της έκτασης».
Η πρόκληση είναι η δημιουργία ενός συστήματος που να μπορεί να διαχειριστεί μια περίπλοκη ανάλυση σε κλίμακα ενός χωραφιού ή μίας σοδειάς. Ένα εργαλείο που βοηθά τους αγρότες να αποφασίζουν σωστά ανά δεδομένη στιγμή.
Σύμφωνα με τον αγρονόμο Ντομένικο Σολιμάντο, «ένας αισθητήρας μετρά τακτικά την τάση της υγρασίας στο έδαφος.
Η ακριβής γνώση της ποσότητας του νερού που βρίσκεται στο έδαφος είναι πολύ σημαντική, διότι μας επιτρέπει να εντοπίσουμε με ακρίβεια τη στιγμή της παρέμβασης μέσω της άρδευσης και την ποσότητα του νερού που χρειάζεται να επιστρέψει στη σοδειά».
Προκειμένου να πετύχει την άρδευση υψηλής ακρίβειας, η ομάδα θα πειραματιστεί με συστήματα ελέγχου της υγρασίας στο έδαφος.
Ο αγρονόμος Τζιοέλε Κιάρι μας λέει: «Σε αυτά τα δείγματα κάνουμε διάφορες παρατηρήσεις.
Σε όσα θα μας δώσουν στοιχεία για τη ρύθμιση του αισθητήρα, κοιτάμε την περιεκτικότητα της υγρασίας. Άλλα δείγματα χρησιμοποιούνται για στοιχεία που μπορούμε να βρούμε στο έδαφος».
Στο έδαφος όπου διεξάγονται οι δοκιμές τοποθετούμε σωληνώσεις με διατρήσεις κοντά στις ρίζες. Εκεί μπορούμε να θέσουμε ξεχωριστές παραμέτρους, ώστε να αποφύγουμε την υπερβολική παροχή νερού στις σοδειές. Όλη αυτή η διαχείριση είναι ευκολότερη από όσο θα πίστευε κανείς.
Κάθε αγρότης μπορεί να διαχειρίζεται τη ροή του νερού προς κάθε φυτό, πολύ απλά με τη χρήση ενός τάμπλετ συνδεδεμένου με μια ψηφιακή πλατφόρμα.
Την καρδιά του πρότζεκτ αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που συγχωνεύει και επεξεργάζεται δεδομένα από το δίκτυο των αισθητήρων εδάφους και από τους μετεωρολογικούς δορυφόρους με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση υδάτων.
Όπως μας λέει ο Αντριάνο Μπατιλάνι, «η γεωργία του μέλλοντος θα παράγει βιομάζα, από την οποία θα βγαίνουν οι βάσεις του Νέου Χημικού. Θα εγκαταλείψουμε την πετρελαϊκή χημεία για να μπούμε σε εκείνη των κετονών, ξεπερνώντας ακόμη και εκείνη της ζάχαρης.
Σε λίγα χρόνια η ντομάτα θα είναι δευτερεύον προϊόν. Αυτό που θα μπορούμε να πάρουμε από το φυτό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτό που θα φέρνει τα περισσότερα κέρδη.
Η ιδέα μιας γεωργίας με διπλό προϊόν, όπου η αξία βρίσκεται στο σύνολο της βιομάζας. Έπειτα, παράγω αφ’ ενός μια κετόνη ή ένα φυτοχημικό και όχι απλά άμυλο και αφ’ ετέρου ένα βρώσιμο φρούτο».
ΠΗΓΗ: euronews.com