Από ξύλινα μαγιό, φωτογραφικά πιστόλια και μάσκες για χιονοθύελλες μέχρι ασύρματες εφημερίδες, αμφίβια ποδήλατα και πτυσσόμενες γέφυρες… ο ανθρώπινος νους αποδεικνύεται πιο ευφάνταστος απ” όσο η ανθρωπότητα μπορεί να αντέξει.
Γι” αυτό και οι ιδιαίτερες αυτές εφευρέσεις ήταν καταδικασμένες εξαρχής να αποτύχουν, γιατί απλά ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι τόσο «μπροστά» όσο οι εφευρέτες τους!
Οι περίεργες συσκευές αμφίβολης χρήσης δεν είναι μάλιστα νεότερη μόδα, αφού κυκλοφορούν ήδη από τον 16ο αιώνα, μαγνητίζοντας τα βλέμματα του κόσμου και καταλαμβάνοντας το συλλογικό φαντασιακό.
Κι ενώ δεν ευτύχησαν ποτέ να γνωρίσουν τη μαζική παραγωγή, τα πρωτότυπα είχαν ωστόσο το δικό τους ενθουσιώδες κοινό, συντελώντας στον δημιουργικό πυρετό που χτύπησε τον πλανήτη στους μοντέρνους μας καιρούς.
Ιδού λοιπόν με σάρκα και οστά οι εφευρέσεις που… καμιά σχέση με τις άλλες, τις συμβατικές!
Η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία: το «κατάκοιτο» πιάνο, βρετανική εφεύρεση του 1935, ήταν σχεδιασμένο για κλινήρεις ανθρώπους με αμείωτο πάθος για μουσική.
Βουτιά κανείς; Στη Γερμανία του 1925 εμφανίστηκε το ιδιαίτερο αυτό σωσίβιο, καμωμένο από σαμπρέλα ποδηλάτου.
Όταν η φωτογραφία γίνεται φονική: ένα 38άρι Κολτ μετατρέπεται σε φωτογραφική μηχανή στη Νέα Υόρκη του 1938! Το Revolver Gun απαθανατίζει τη στιγμή πατώντας απλώς τη σκανδάλη. Και βέβαια αμερικανός εφευρέτης ρίχνει στην αγορά το 1931 το πρώτο φορητό ραδιόφωνο της Ιστορίας ενσωματωμένο σε «ψαθάκι». Η ιδέα απορρίφθηκε μάλιστα ως «τρελή» και τέθηκε στο περιθώριο (ποιος θα ήθελε άλλωστε να ακούει μουσική στον δρόμο;), με το walkman να εμφανίζεται πολύ αργότερα στα βήματα που χάραξε ο αμερικανός πιονέρος…
Η εκτεταμένη χρήση τοξικών χημικών κατά τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο καλούσε σε δραστικές λύσεις: το αντιασφυξιογόνο καροτσάκι κυκλοφορεί στην Αγγλία το 1938 ως το απόλυτο μέτρο, η κοινωνία αποτυγχάνει ωστόσο να δει το μεγαλείο του…
Μόνιμη σούζα: η μονότροχη μοτοσικλέτα του ιταλού εφευρέτη Goventosa de Udine κατασκευάζεται το 1931, αγγίζοντας μάλιστα την αστρονομική ταχύτητα των 150 χλμ/ώρα!
Τι θα πει γιατί να φορέσει κάποιος ξύλινο μαγιό; Μα για είναι ευκολότερο το κολύμπι φυσικά (στο μυαλό του αμερικανού εφευρέτη ισχύει τουλάχιστον)! Κι αν δεν θέλετε μαγιό καμωμένο από ξύλο, κυκλοφορεί την ίδια εποχή (1939), αυτή τη φορά στο Μόντρεαλ του Καναδά, το πλαστικό προστατευτικό κάλυμμα προσώπου για διάφορες χρήσεις και κυρίως για προστασία από τις χιονοθύελλες…
Ποιος χρειάζεται το Ίντερνετ; Η Ασύρματη Εφημερίδα, όπως ονομάστηκε από τον αμερικανό εφευρέτη της το 1938, έστελνε κατευθείαν στο σπίτι σου το φρέσκο φύλλο της ημέρας!
Επειδή το μέγεθος ανέκαθεν μετρούσε, ιδού το συγκλονιστικό επεκτάσιμο τροχόσπιτο, έργο γάλλου μηχανικού του 1934…
Κι όμως, είναι πράγματι συλλέκτης πεζών! Το «πεζο-φτυάρι» προσαρμοζόταν στη μάσκα του αυτοκινήτου ως αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τρόπος να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα στους πολυσύχναστους παρισινούς δρόμους του 1924…
Το αμφίβιο ποδήλατο: το είπανε «Cyclomer», κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1932 και ήταν κατάλληλο για χρήση τόσο σε στεριά όσο και νερό. Είναι να απορείς που δεν έπιασε…
Γυαλιά κρεβατιού με καθρέφτες! Τα γυαλιά Hamblin ήταν ειδικά σχεδιασμένα για να απλοποιήσουν το ιδιαίτερα δύσκολο έργο της ανάγνωσης βιβλίου στο κρεβάτι. Και πάλι δεν κατάλαβε η ανθρωπότητα το μεγαλείο της αγγλικής εφεύρεσης του 1936. Ούτε και στην περίπτωση βέβαια του (ηλεκτρικά) θερμαινόμενου αστυνομικού γιλέκου, που ο εφευρέτης του το ήθελε να γίνει απαραίτητο βοήθημα για τον αμερικανό τροχονόμο του 1932…
Άλλη μια εφεύρεση που διέθετε μια γερή δόση παραξενιάς: η «Πτυσσόμενη Γέφυρα για Έκτακτη Ανάγκη», όπως την ονόμασε ο εμπνευστής της L. Deth το 1926, θα επέτρεπε στους ανθρώπους να διασχίζουν ποτάμια και ρυάκια σε περίπτωση καταστροφής.
Το πρώιμο χειροκίνητο (και ποδοκίνητο) σκαπτικό μηχάνημα μας έρχεται από την Ολλανδία του 1761: το μόνο που είχαν να κάνουν οι χειριστές του ήταν να κινούν χέρια και πόδια. Συγχρονισμένα!
Γεννηθήτω φως: ένας τυφλός δοκιμάζει το 1912 τη συσκευή που φιλοδόξησε να τον κάνει να ακούει το φως (ό,τι κι αν σήμαινε αυτό στο μυαλό του εφευρέτη!). Όσο για την ξένοιαστη αμερικανίδα μητέρα, κρατά το μωρό της ήσυχο-ήσυχο το 1921 με το καροτσάκι-ραδιόφωνο, που περιλάμβανε κεραία και ηχείο και όλα τα κομφόρ…
Η μόδα επί ποδός: γιατί κάποιος πρέπει να σκεφτεί επιτέλους και τον επιχειρηματία! Το παγοπέδιλο προσαρμοζόταν πανεύκολα στο παπούτσι του businessman για να τον βοηθήσει στην οδύσσεια της καθημερινής του μετακίνησης το 1936.
Ιδού το Loetafoon, ένα πικάπ δηλαδή που συνδεόταν σε κινηματογραφική μηχανή προβολής, έργο δημιουργικού Σουηδού του 1929. Η συσκευή έβγαινε μάλιστα με μονό, διπλό ή και τριπλό πικάπ. Και δίπλα ένας περίεργος πλάγιος μύλος, με μια ελαφριά εκδοχή του να κατασκευάζεται πράγματι στην Ολλανδία το 1589…
Εδώ το περίεργο είναι μόνο ο τρόπος δοκιμής της εφεύρεσης! Ιδού το αλεξίσφαιρο κρύσταλλο, όπως επιδεικνύεται ζωντανά από νεοϋρκέζο αστυνομικό το 1931…
Ιδέες που δεν πέρασαν ποτέ στην παραγωγή (μα γιατί;): ένα βαπόρι σχεδιασμένο στην Ολλανδία το 1600, ικανό να μεταφέρει αγαθά πάνω σε παγωμένα ποτάμια και λίμνες, σε περίπτωση που ξαναζήσουμε την εποχή των παγετώνων, και ένα ιδιόρρυθμο ατμοκίνητο αυτοκίνητο του 1845.
Διπλή δύναμη: κατασκευασμένος από τον A.G. Eckhardt το 1770, ο μύλος-κουπί ήταν σχεδιασμένος να δουλεύει σε διπλάσια ταχύτητα από τον κοινό ξάδελφό του…
Για off road κανείς; Ένα σκληροτράχηλο όχημα 10 τροχών, ικανό να κατεβαίνει πλαγιές με κλίση ακόμα και 65 μοιρών(!), εφευρέθηκε στην Αγγλία το 1936…