ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θετική η αποτίμηση της καταπολέμησης των κουνουπιών σε Μακεδονία και Θράκη

Θετικά χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, τα αποτελέσματα της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ο περιφερειάρχης, Γεώργιος Παυλίδης, ο οποίος ζητά τη συνεργασία όλων των συμπολιτών και τονίζει ότι η περιφέρεια θα εξαντλήσει κάθε μέσο για την επιτυχία του έργου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για το τι άλλαξε φέτος ως προς το συγκεκριμένο πρόγραμμα, συνολικής δαπάνης 4 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015-16, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, Σωτήρης Παπαδόπουλος σημειώνει ότι έχει αλλάξει η ημερομηνία έναρξης της καταπολέμησης. Φέτος ξεκίνησε σχεδόν ενάμιση μήνα νωρίτερα (στα πρώτα στάδια της εκκόλαψης των αυγών). Στις 25 Απριλίου έγιναν οι πρώτες επεμβάσεις για την καταπολέμηση και στις 4 Μαΐου υπογράφηκαν οι νέες συμβάσεις για τη νέα περίοδο 2015-16.

Αναφορικά με τη μέθοδο που ακολουθείται, ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι είναι οι παραδοσιακοί ψεκασμοί από εδάφους.

«Τη Δευτέρα είχαμε σύσκεψη στο υπουργείο επιδιώκοντας τη μείωση της επιτρεπόμενης απόστασης καταπολέμησης με ακμαιοκτονία από αέρος από τα 2 χλμ στα 500 μέτρα στους οικισμούς. Αν το καταφέρουμε θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γιατί στην Ευρώπη και την Αμερική ήδη ψεκάζουν πάνω από τους οικισμούς με τα συγκεκριμένα φάρμακα. Επιδιώκουμε λοιπόν να εφαρμόσουμε μία διεθνή τακτική που δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι ψεκασμοί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, γίνονται περιοδικά ανά 20 ημέρες «όσο ορίζει δηλαδή η βιολογία του κουνουπιού που είναι στις 25 ημέρες, εμείς θα ψεκάζουμε την ίδια περιοχή. Βγαίνει πρόγραμμα σε εβδομαδιαία βάση. Από την Παρασκευή ανακοινώνεται και αποστέλλεται στους δήμους ως προς το ποιες εφαρμοστικές περιοχές θα ψεκαστούν. Αυτό αφορά τον επίγειο ψεκασμό. Η καινοτομία ήταν ότι εμείς βάλαμε περιφορές όχι στρέμματα. Δηλαδή οι ανάδοχοι που θα ψεκάζουν θα το κάνουν με βάση τις περιφορές που θα ορίζουμε εμείς και επί μία-δύο ημέρες θα ψεκάζουν τη συγκεκριμένη περιοχή. Το σημαντικό είναι ότι εξασφαλίσαμε την αρωγή των δήμων, όχι οικονομικά, αλλά μέσω της παρουσίας των προέδρων ή μελών των τοπικών συμβουλίων κατά την εφαρμογή του ψεκασμού στην περιοχή τους. Έτσι αφενός ελέγχεται ο ανάδοχος και αφετέρου υποδεικνύονται και σημεία τα οποία διαφεύγουν της προσοχής του αναδόχου».

Ως προς την αποτίμηση των αποτελεσμάτων αυτή επιτυγχάνεται «κυρίως από τις μαρτυρίες των κατοίκων και από την έλλειψη παραπόνων. Αφενός οι ανάδοχοι παίρνουν δείγματα τα οποία κοινοποιούν στην περιφέρεια και για την προνυμφοκτονία από τα λιμνάζοντα νερά, ενώ έχουνε βάλει και παγίδες για τα ακμαία αυτά τα οποία μας τσιμπάνε. Από τα μέχρι τώρα δείγματα λοιπόν βλέπουμε ότι οι πληθυσμοί είναι χαμηλοί. Φαίνεται ότι έχουμε θετικά αποτελέσματα. Οι πρώτες επεμβάσεις αποδεικνύονται πολύ καθοριστικές για την εξέλιξη του πληθυσμού. Κανείς δεν λέει ότι δεν θα χουμε κουνούπια, ευελπιστώ ότι δεν θα ναι σε τόσο μεγάλο πληθυσμό. Αν και οι πλημμυρισμένες εκτάσεις είναι σε εκτεταμένη μορφή και περιμένουμε μεγάλο αριθμό, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτόν τον πληθυσμό σε ανεκτά όρια ως προς την όχληση και κυρίως ως προς την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου» εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα.

Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε τη σπουδαιότητα ενεργοποίησης των πολιτών στην προσπάθεια καταπολέμησης των κουνουπιών.

«Ήδη έχουμε ετοιμάσει ένα DVD που θα προβληθεί από το σύνολο των ΜΜΕ της περιφέρειας και παράλληλα έχει αρχίσει από την Ξάνθη η διανομή φυλλαδίων για την ενημέρωση η οποία θα αρχίσει από τα σχολεία προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά τα οποία γαλουχούνται και εκπαιδεύονται πιο εύκολα. Στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση του κόσμου γιατί πραγματικά δεν είναι μονομερής η προσπάθεια που γίνεται, πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των μερών γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Όσο καλή θέληση και να χουμε, όσα χρήματα και να διαθέσουμε εάν δεν γίνει συνείδηση ότι δεν ποτίζουμε το γκαζόν το βράδυ, δεν αφήνουμε λιμνάζοντα νερά, δεν δημιουργούμε εστίες μόλυνσης, τα αποτελέσματα δεν θα είναι ικανοποιητικά. Χρειάζεται ευσυνειδησία. Για παράδειγμα με τους ορυζώνες στην περιοχή του Νέστου στην Καβάλα. Ζητήσαμε από τους καλλιεργητές να μην σπέρνουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές γιατί δημιουργούνται εστίες μόλυνσης και δυστυχώς δεν επιτρέπεται ο ψεκασμός κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο δεν συμμορφώθηκαν όλοι οι παραγωγοί με τις συμβουλές μας», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact