Ένα γνώριμο ψάρι των ελληνικών νερών αποδεικνύεται πιο έξυπνο από τους ψαράδες: η θαλασσινή πέρκα Serranus scriba αποφεύγει το αγκίστρι σε περιοχές όπου καραδοκούν πολλοί αλιείς.
Το φαινόμενο μπορεί να αφορά και άλλα είδη σαρκοφάγων ψαριών και δεν αποκλείεται να επηρεάζει τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αλιευμάτων, λένε οι ερευνητές που ανακάλυψαν το κόλπο.
Τι έγινε όταν οι ιχθυολόγοι έριξαν πετονιά
Γερμανοί ιχθυολόγοι έριξαν πετονιά σε 53 περιοχές γύρω από το ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, οι οποίες φιλοξενούσαν παρόμοιους οικοτόπους αλλά δέχονταν διαφορετικές πιέσεις από τους αλιείς. Αυτόνομο υποβρύχιο βιντεοσκόπησε τις αντιδράσεις δύο διαφορετικών ψαριών, τα οποία ζουν στις ίδιες περιοχές και έχουν παρόμοιο μέγεθος, διαφέρουν όμως στις διατροφικές συνήθειες.
Το ένα είδος ήταν η θαλασσινή πέρκα Serranus scriba (καμία σχέση με την πέρκα του γλυκού νερού), ένας δραστήριος κυνηγός που τρέφεται με ψάρια και μικρά καρκινοειδή. Το δεύτερο ήταν ο εξίσου γνώριμος σπάρος (Diplodus annularis), το οποίο τρέφεται με φύκια και δίθυρα μαλάκια που κάθονται ακίνητα στον βυθό.
Ο σπάρος έχει την πολυτέλεια να μπορεί να εξετάζει προσεκτικά την ακίνητη λεία του πριν αποφασίσει αν θα επιτεθεί. Η πέρκα αντίθετα, δεν έχει περιθώριο δισταγμού: αν καθυστερήσει, ο υποψήφιος μεζές θα προλάβει να γίνει καπνός.
Ως αποτέλεσμα αυτών των διαφορών, η πέρκα είναι πολύ πιο επιθετική από τον σπάρο και κανονικά πέφτει πιο εύκολα στην παγίδα του αγκιστριού.
Εκτός αν στην περιοχή υπάρχουν πολλοί ψαράδες: η ανάλυση των βίντεο αποκάλυψε ότι στις περιοχές που δέχονται μεγάλες πιέσεις από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς οι πέρκες συμπεριφέρονταν πολύ πιο διστακτικά απέναντι στο δόλωμα.
Η συμπεριφορά του σπάρου, αντίθετα, δεν φάνηκε να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αφού το ψάρι αυτό είναι ούτως ή άλλως πιο ντροπαλό.
Διαφορετική εξέλιξη στις περιοχές που δέχονται υψηλές αλιευτικές πιέσεις
Η πέρκα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, είτε έχει μάθει να αποφεύγει το αγκίστρι, είτε εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο στις περιοχές που δέχονται υψηλές αλιευτικές πιέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη σημασία στις προσπάθειες αποτίμησης των αλιευτικών αποθεμάτων, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα. Οι μελέτες αυτές γενικά βασίζονται στην υπόθεση πως, όσο λιγότερα ψάρια αλιεύονται σε μια περιοχή, τόσο μικρότερος πρέπει να είναι ο πληθυσμός τους.
Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η προσέγγιση αυτή είναι αναξιόπιστη, αφού δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι ορισμένα έξυπνα ψάρια απλά δεν τσιμπάνε…
Πηγή: tovima.gr
Πηγή