Να πετύχει συμφωνία πάση θυσία με τους εταίρους στην ΕΕ έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ταυτόχρονα, όμως, να χάσει την επικοινωνιακή μάχη στο εσωτερικό της χώρας και του κόμματος του, δείχνοντας ότι υπαναχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση του.
Στο πλαίσιο αυτό κατά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού την Κυριακή, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η επίτευξη συμφωνίας πρέπει να είναι συμβατή με την λαϊκή εντολή που έχει λάβει αποφεύγοντας να μιλήσει για κόκκινες γραμμές.
Και μπορεί «κόκκινες γραμμές» να θεωρούνται όλες ανεξαιρέτως οι αποφάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα μέτρα στα μείζονος σημασίας ζητήματα της φορολογίας, του εργασιακού, του ασφαλιστικού, των αποκρατικοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα σίγουρα «λαϊκή εντολή» είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ .
Έτσι με την νέα συνθηματολογία που αναπτύσσει ο πρωθυπουργός είναι εμφανές ότι «χτίζει» μια νέα τακτική που μπορεί να τον οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές, αλλά όχι τόσες ή τέτοιου μεγέθους που να μπορούν να θεωρηθούν και ως ανυπακοή στην λαϊκή εντολή που έχει λάβει.
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί να κάνει μερικά βήματα πίσω στην υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, κυρίως μεταθέτοντας για το μέλλον την προώθηση φιλολαϊκών μέτρων, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η 13η σύνταξη, αλλά είναι και αποφασισμένος να τα αντισταθμίσει με άλλες δράσεις που θα τονώσουν το λαϊκό αίσθημα .
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι για τους μεγάλους φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και τους υπόπτους για οικονομικές ατασθαλίες στην υπόθεση του ΤΤ και άλλες υποθέσεις διασπάθισης του δημόσιου χρήματος .
Το αν οι κινήσεις αυτές θα αποδώσουν και θα αποτελέσουν αντιστάθμισμα των όποιων υπαναχωρήσεων κάνει θα διαφανεί τις επόμενες μέρες , αρχής γενομένης από την Δευτέρα 11 Μαίου , στο Eurogroup.
Γιατί αν οι εταίροι και πιστωτές τηρήσουν την άκαμπτη στάση τους να τα θέλουν όλα τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα όχι μόνο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά για ολόκληρη την χώρα και βέβαια και την ίδια την ΕΕ.
Και δυστυχώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία και παραμένουν σημαντικές διάφορες σε όλα σχεδόν τα ζητήματα, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και το φορολογικό.
Στο Eurogroup, πάντως, ο κ. Τσίπρας στέλνει όπως άλλωστε είναι φυσικό τον υπουργό επί των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και τον Γιώργο Χουλιαράκη, που θεωρείται χαμηλών τόνων προκειμένου να υπάρξει «πλουραλισμός» συμπεριφορών στη δύσκολη διαπραγμάτευση.
Όπως και να έχει το πράγμα η δήλωση του πρωθυπουργού «Θέλουμε στο αυριανό Eurogroup την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει, όμως σε κάθε περίπτωση η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Εμείς λέμε ότι πρόκειται για ένα σήμα μερικής υπαναχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές, για την υλοποίηση της λαϊκής εντολής παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Αν το σήμα το αποκωδικοποιήσουν σωστά και οι εταίροι μας την Δευτέρα ενδεχομένως να έχουμε μια θετική δήλωση από το Eurogroup, που αναμφίβολα θα αποτελέσει και πολιτική αλλά και ουσιαστική επιτυχία, καθησυχάζοντας τους Έλληνες πολίτες και τις διεθνείς αγορές.