Πρόκειται για μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία που μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτόν τον πλανήτη. Πέρα όμως από τη φυσική ομορφιά τους, τα φιόρδ φαίνεται ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και σε ό,τι έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή.
Ερευνητές βρήκαν, ότι απορροφούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, συγκριτικά με τον υπόλοιπο ωκεανό. Υπολογίζουν, ότι τα ιζήματα στο κάτω μέρος των φιόρδ «παγιδεύουν» 18 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο – το ισοδύναμο του 11% της συνολικής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται από τις θάλασσες του κόσμου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμη, ότι τα φιόρδ, τα οποία αντιστοιχούν μόλις στο 0,1% των ωκεανών του κόσμου, «θάβουν» διοξείδιο του άνθρακα σε διπλάσιο ποσοστό απ’ ό,τι η θάλασσα συνολικά.
Το γεγονός αυτό, αυξάνει τις προσδοκίες ότι οι ακτογραμμές των βόρειων χωρών, όπως της Νορβηγίας, Γροιλανδία του Καναδά και της Αλάσκας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, που οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Παρέχοντας έναν τρόπο γρήγορης παγίδευσης του διοξειδίου του άνθρακα στα ιζήματα που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας, τα φιόρδ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων των αερίων του θερμοκηπίου, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.
«Είναι συγκλονιστικό πώς μικρά συστήματα σαν τα φιόρδ μπορούν να έχουν τόσο τεράστια παγκόσμια επίδραση» σχολίασε ο γεωχημικός από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Dr Thomas Bianchi.
Πηγή: newsbeast.gr