Πολωνοί επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας παρουσίασαν ένα νέο υλικό με υψηλή μόνωση και ανθεκτικότητα που προέρχεται από ηφαιστειακή πέτρα.
Θεωρούν ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορέσει να αντικαταστήσει παραδοσιακά υλικά που χρησιμοποιούμε στην οικοδομή.
Η τεχνητή αυτή πέτρα προέρχεται από ηφαιστειακή τέφρα, αλκαλικές ουσίες και νάτριο και μέσα από διαδικασίες έχει γίνει ένα συμπαγές υλικό.
Πρόκειται για ένα ανόργανο γεωπολυμερές, που θυμίζει σε πολλά τον γρανίτη και μπορεί να αντέξει σε μεγάλες θερμοκρασίες.
«Το γεωπολυμερές μας είναι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, έχει πολύ ξεχωριστές ιδιότητες.
Η πρώτη είναι ότι η δύναμή του, αυξάνει με την θερμοκρασία. Φανταστείτε ότι το σπίτι σας έχει πιάσει φωτιά. Η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 800 με 900 βαθμούς Κελσίου.
Κάτω από τις κανονικές συνθήκες, τα συμβατικά υλικά της οικοδομής, ακόμη και τα πολυμερή, αρχίζουν να χάνουν την ανθεκτικότητά τους. Αρχίζουν να αποσυντίθενται και να σπάνε.
Αντίθετα, το δικό μας πολυμερές δεν πρόκειται να σπάσει ή να εξασθενήσει. Η ανθεκτικότητά του θα αυξηθεί» εξηγεί ο Γιάνουζ Μίκουλα, καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας.
Γι’ αυτό το λόγο οι πολωνοί επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν βρει το ιδανικό υλικό για το κτίσιμο σπιτιών και άλλων κτιρίων.
Μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις, για παράδειγμα να αντικαταστήσει τον αφρό πολυστερίνης που χρησιμοποιούμε για μονώσεις. Η πορώδης δομή του γεωπολυμερούς του επιτρέπει να αναπνέει.
Απορροφά το νερό και το εξατμίζει, με αποτέλεσμα να ρυθμίζει δραστικά την υγρασία του χώρου. Απορροφά ακόμη και τις μυρωδιές.
Οι ειδικοί πιστεύουν μάλιστα ότι σύντομα θα το δούμε να χρησιμοποιείται και στην αεροναυπηγική, για την κάλυψη τμημάτων των διαστημικών οχημάτων.
ΠΗΓΗ: euronews.com