Ενάμισι εκατομμύριο εθελοντές που μελέτησαν βίντεο πιγκουίνων για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρουσιάζουν την πρώτη σημαντική ανακάλυψή τους: οι κουτσουλιές των πιγκουίνων λιώνουν το χιόνι και ανοίγουν έτσι χώρο για τις φωλιές των πτηνών.
Οι εθελοντές του προγράμματος Penguin Watch μελέτησαν 175.000 εικόνες που συλλέχθηκαν με αυτόματες κάμερες στο νησί Κάβερβλ, έξω από την Ανταρκτική χερσόνησο, αναζητώντας ενδείξεις ασυνήθιστης συμπεριφοράς.
Η μελέτη δείχνει ότι οι σκουρόχρωμες κουτσουλιές των πιγκουίνων γκεντού (Pygoscelis papua) λιώνουν το χιόνι γύρω τους, καθώς απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από το ολόλευκο χιόνι.
Σε ένα από τα βίντεο που δημοσιοποίησαν οι ερευνητές, το χιόνι λιώνει απότομα στη βραχώδη έκταση όπου ετοιμάζονται οι πιγκουίνοι να γεννήσουν τα αβγά τους.
Επανάσταση με timelapse
«Οι κάμερες timelapse έχουν φέρει επανάσταση στην ικανότητά μας να συλλέγουμε δεδομένα από πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα» δήλωσε στον Independent ο δρ Τομ Χαρτ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Ελπίζουμε ότι αυτές οι νέες κάμερες θα αποκαλύψουν πόσο συχνά ταΐζουν οι πιγκουίνοι τα μικρά τους και για πόσο χρόνο αναγκάζονται να παραμένουν στη θάλασσα για να βρουν τροφή».
«Μέχρι σήμερα, αυτό ήταν δυνατό μόνο με την τοποθέτηση συσκευών GPS στα πτηνά. Η ελπίδα μας είναι ότι, χρησιμοποιώντας μια μη επεμβατική μέθοδο, θα μπορούμε να παρακολουθούμε τους πιγκουίνους σε ολόκληρο τον Νότιο Ωκεανό χωρίς να χρειάζεται να ενοχλούμε τα πουλιά» εξήγησε.
Το ερευνητικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί τώρα με την ανάλυση ακόμα 500.000 εικόνων εντός του έτους.
Οι εθελοντές του Penguin Watch θα μπουν σε κλήρωση με έπαθλο ένα ταξίδι στην Ανταρκτική για την παρατήρηση των πιγκουίνων από κοντά.
ΠΗΓΗ: tovima.gr