Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε χαρακτηρίσει “τρομοκράτες” τους ένοπλους ισλαμιστές και τους τζιχαντιστές που αμφισβητούν τη νομιμότητά της
Η απελθούσα εθνοσυνέλευση της Λιβύης, το Εθνικό Γενικό Συμβούλιο (CGN) του οποίου η θητεία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, συνεδρίασε και πάλι σήμερα, αναθέτοντας σε έναν πολιτικό που στηρίζεται από τους ισλαμιστές, τον Όμαρ αλ Χάσι, να σχηματίσει “κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας” ενώ η χώρα διαθέτει ήδη μια μεταβατική κυβέρνηση, μετέδωσε ένας τοπικός τηλεοπτικός σταθμός.
Το CGN, όπου οι ισλαμιστές είχαν ισχυρή εκπροσώπηση, αρνείται να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του νέου κοινοβουλίου, της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν οι φιλελεύθεροι και οι φεντεραλιστές.
Ένας εκπρόσωπός του, ο Όμαρ Χουμαϊντάν, είπε ότι το CGN επέλεξε τον Χάσι ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδριάζει στο Τομπρούκ, μακριά από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη Βεγγάζη, στα ανατολικά της χώρας.
Ο Χάσι έλαβε την εντολή σε μια συνεδρίαση του CGN στην Τρίπολη, ανέφερε το κανάλι Ανάμπα που πρόσκειται στους ισλαμιστές. Στο ρεπορτάζ δεν διευκρινίστηκε πόσοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτής της πρότασης. Το κανάλι ανέφερε ωστόσο ότι η συνεδρίαση του Σώματος ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει η νόμιμη απαρτία (94 βουλευτές), όμως σύμφωνα με άλλα μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης προσήλθαν και άλλοι βουλευτές. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος αλ Ουάσατ έγραψε ότι μόνο 70 από τα 200 μέλη του CGN ήταν παρόντα στη συνεδρίαση.
Η συνεδρίαση αυτή συγκλήθηκε αφού οι ένοπλοι πολιτοφύλακες από τη Μιζουράτα κατάφεραν να εκδιώξουν μετά από μάχες που διήρκησαν έναν μήνα τους αντιπάλους τους, τους ενόπλους της πόλης Ζιντάν που είχαν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Η ταξιαρχία της Μιζουράτα που στηρίζεται από μια ισλαμιστική πολιτοφυλακή, την αποκαλούμενη “Επιχείρηση Αυγή”, είχε καλέσει το CGN να ανασυσταθεί και να αναλάβει και πάλι δουλειά. Η ομάδα της Ζιντάν διαφωνούσε με αυτήν την ενέργεια ενώ αντιθέτως στη Μιζουράτα πολλοί πιστεύουν ότι το νέο κοινοβούλιο δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία της χώρας. Η σύγκρουση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναρχίας που επικρατεί στη Λιβύη το τελευταίο διάστημα. Οι ομάδες από τη Ζιντάν και τη Μιζουράτα αγωνίστηκαν μαζί το 2011 για την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, όμως στη συνέχεια στράφηκαν η μία εναντίον της άλλης, επιδιώκοντας να μονοπωλήσουν την εξουσία και να εκμεταλλευτούν τα έσοδα από το πετρέλαιο, η καθεμιά για λογαριασμό της.
Ο Όμαρ αλ Χάσι είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βεγγάζης. Ήταν υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού και τον Ιούνιο, όμως τότε το CGN επέλεξε τον Άχμεντ Μίτιγκ. Η εκλογή του τελευταίου ακυρώθηκε από τα δικαστήρια, γεγονός που επέτρεψε στον Αμπντάλα αλ Τένι να παραμείνει επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.
Το CGN ασχολήθηκε επίσης με την έκκληση που είχε απευθύνει η Βουλή του Τομπρούκ η οποία είχε ζητήσει μια “ξένη παρέμβαση” για να προστατευτούν οι άμαχοι. Την έκκληση αυτή οι ισλαμιστές την χαρακτήρισαν “πράξη εθνικής προδοσίας”.
Αφού κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τη Βουλή ότι είναι “συναυτουργοί” των αεροπορικών επιθέσεων που, όπως υποστηρίζουν, διεξάγουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος εναντίον των ανδρών τους, οι ισλαμιστές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους και από τους δύο θεσμούς και το CGN ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει και πάλι το νομοθετικό του έργο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων απάντησε χαρακτηρίζοντας “τρομοκράτες” τον συνασπισμό των ισλαμιστών παραστρατιωτικών Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) και την τζιχαντιστική οργάνωση Άνσαρ Αλ Σαρία η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της Βεγγάζης.
Αργά το βράδυ της Κυριακής προς την Δευτέρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων διόρισε νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού τον Άμπντελ Ράζα Ναντούρι. Ο τελευταίος, κατά την ορκωμοσία του σήμερα ενώπιον των βουλευτών, δήλωσε ότι κηρύσσει “πόλεμο στους τρομοκράτες” και ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι να δώσει στον στρατό τα μέσα που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τις ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις.
“Επιτρέψτε μου να κηρύξω, από αυτήν τη στιγμή, τον πόλεμο ενάντια στους σκοταδιστές, τους τρομοκράτες και τους τακφίρι”, τους σουνίτες τζιχαντιστές που θεωρούν άπιστους όλους τους υπόλοιπους, μουσουλμάνους ή μη, είπε ο Ναντούρι.
“Ο συνταγματάρχης Ναντούρι επελέγη από τους 88 βουλευτές σε σύνολο 124 παρόντων και προήχθη στον βαθμό του στρατηγού”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του εκλεγμένου κοινοβουλίου Μοχάμεντ Τούμι. Ο Ναντούρι αντικαθιστά τον στρατηγό Αμπντεσαλάμ Τζαντάλα Ουμπέιντι ο οποίος είχε κληθεί να καταθέσει στις 10 Αυγούστου ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αδυναμία του στρατού να επαναφέρει την τάξη κυρίως στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Στην ακρόαση αυτή οι βουλευτές τον έκριναν υπεύθυνο για την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε χαρακτηρίσει “τρομοκράτες” τους ένοπλους ισλαμιστές και τους τζιχαντιστές που αμφισβητούν τη νομιμότητά της. Οι ομάδες αυτές “συνιστούν νόμιμο στόχο για τον εθνικό στρατό, τον οποίο στηρίζουμε για να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να τις αναγκάσει να σταματήσουν τους φόνους και να καταθέσουν τα όπλα τους”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.
Πηγή: protothema.gr