Το πρόσφατο περιστατικό στη βορειοανατολική Κένυα κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, όπου ισλαμιστές αντάρτες σταμάτησαν λεωφορείο και εκτέλεσαν εν ψυχρώ 28 επιβάτες επειδή δεν δέχτηκαν το Κοράνι αναδεικνύει εκ νέου τις θρησκευτικές ρίζες που έχουν οι διάφορες συγκρούσεις ανά τον πλανήτη.
Πάντως έρευνα του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ στην Βρετανία διαφωνεί αναφορικά με την βαρύτητα που έχει η θρησκεία στο θέμα των πολέμων.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης “Τόνι Μπλερ” στην Βρετανία, η θρησκεία δεν είναι η κύρια αιτία των πολέμων. Αντιθέτως καταγράφει άλλους λόγους ως βασικότερους για τις πολεμικές συρράξεις.
Αυτά που οδηγούν στον πόλεμο σύμφωνα με την έρευνα είναι η κακή διακυβέρνηση, τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς και η έλλειψη καλών σχέσεων με τα γειτονικά κράτη.
Ανάμεσα στα κύρια αίτια των πολέμων αναφέρονται επίσης η πολιτική τρομοκρατία, ακόμη και το φύλο και η οικονομική ανισότητα και η πολιτική αστάθεια.
“Στατιστικά μιλώντας, η θρησκεία παίζει έναν μικρό ρόλο στην εμφάνιση των κρουσμάτων βία” αναφέρει η μελέτη.
Ως παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση χωρών όπου οι μουσουλμάνοι είναι σουνίτες και σιίτες και ζουν δίπλα-δίπλα χωρίς προβλήματα, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Το Ινστιτούτο επίσης δεν βρήκε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ των επιπέδων του αθεϊσμού και των θρησκευτικών πεποιθήσεων. ενώ κατέγραψε ακόμη πως 4 από τις 10 πιο αθεϊστικές χώρες είναι πιο επιθετικές από άλλους.
Οι πιο αθεϊστικές χώρες ήταν η Νέα Ζηλανδία, καθώς και ορισμένα κομμουνιστικά και πρώην κομμουνιστικά κράτος.
“Από τις 10 πιο ειρηνικές χώρες μόνο σε δύο χώρες άθεοι αποτελούν περισσότερο από το 10% του πληθυσμού.
Οι χώρες αυτές είναι η Νέα Ζηλανδία και το Βέλγιο. 10 από τις 15 ένοπλες συγκρούσεις που άρχισαν το 2013 ήταν υπό την επίδραση ισλαμιστικών ομάδων και συνέβησαν σε εκείνες τις χώρες όπου οι Μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.”- καταλήγει η έρευνα.