ΑΠΟΨΕΙΣ

Αν πτωχεύσει η Ελλάδα θα καταρρεύσει όλη η Ευρώπη

Μπορει ο Σόιμπλε να γαβγίζει σε καθημερινή βάση σαν λυσσασμένο σκυλί και να απειλεί με χρεοκοπία τη χώρα μας, αλλά στην πραγματικότητα η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα που θα κρατήσει με νύχια και με δόντια την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Ο Σόιμπλε και η Μέρκελ γνωρίζουν πολύ καλύτερα απ΄ όλους τους ξένους τοκογλύφους, ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα σωθεί και χωρίς το βάρος των δανείων θα γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη! Γεγονός που θα έχει σαν συνέπεια το παράδειγμα της χώρας μας να ακολουθήσουν και πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, η Γερμανία και η Ευρωζώνη θα καταστραφούν ολοκληρωτικά, αφού το ψεύτικο οικοδόμημα που δημιούργησαν θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έδινε το άλλοθι στις αγορές να ανεβάσουν στα ύψη τα επιτόκια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και να προεξοφλήσουν την επόμενη αποχώρηση.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βύθιζε σε βαθειά ύφεση ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ το ευρώ θα εξευτελίζονταν σε νόμισμα στις διεθνείς αγορές, αφού οι συναλλαγές για λόγους ασφαλείας θα γίνονται αποκλειστικά με δολάριο.

Φανταστείτε ότι η κατάρρευση μιας μικρής τράπεζας στην Νέα Υόρκη, της LehmanBrothers που έγινε το 2008, είχε ως συνέπεια να βυθιστεί για πέντε χρόνια σε ύφεση η αμερικανική οικονομία και να πυροδοτήσει και την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Καταλαβαίνετε τώρα τις συνέπειες που θα είχε η χρεοκοπία ενός κράτους της Ευρωζώνης, που χρωστάει ψίχουλα σε σχέση με τα χρέη με τα οποία έχουν φορτωθεί η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γαλλία και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γιαυτό οι Γερμανοί θα πρέπει να σταματήσουν να γαυγίζουν, αφού δεν τους παίρνει κανείς στα σοβαρά και να δώσουν δύο χρόνια περιθώριο στη νέα ελληνική κυβέρνηση να αναστήσει την οικονομία. Η εξέλιξη αυτή θα σώσει την Γερμανία, γιατί η χώρα μας μπορεί να αντέξει και χωρίς την προστασία των ξένων τοκογλύφων.

Απορρίπτει τους εκβιαστές

Με καθαρό και κατηγορηματικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει το διαρκή εκβιασμό σε βάρος της χώρας μας απ’ την Μέρκελ, τον Σόιμπλε το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους ξένους τοκογλύφους. Με σκληρή γλώσσα ο πρωθυπουργός φωτογράφισε και στιγμάτισε τους εκβιαστές στέλνοντας με συνέντευξή του στο Reuters μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών.

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του διαφωτισμού, δεν θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει το δρόμο ενός ανήθικού και στυγνού εκβιασμού, αλλά το δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών, το δρόμο της σταθερότητας και του αμοιβαία σεβασμού, υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στο νέο παραλήρημα του Σόιμπλε, που προεξοφλεί ότι οι αντοχές της Ελλάδας τελειώνουν τον Ιούνιο κα απειλεί να μας οδηγήσει στη χρεοκοπία αν δεν υπογράψουμε τα νέα αντιλαϊκά μνημόνια.

Ο διαρκής εκβιασμός των ξένων τοκογλύφων κα η μαύρη προπαγάνδα απ’ τα Μέσα Ενημέρωσης που συνδέονται με το ευρωπαϊκό κατεστημένο, εντάσσονται στο καλά οργανωμένο σχέδιο που έχει στόχο να τρομοκρατήσει το λαό και να κάμψει τις αντιστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον ελληνικό λαό για το οριστικό τέλος των μνημονίων, έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση του γερμανικού κατεστημένου. Με απειλές και σενάρια τα οποία κάνουν λόγο πότε για έξοδο από το ευρώ και πότε για διπλό νόμισμα, επιχειρούν να βραχυκυκλώσουν την ελληνική κυβέρνηση και να τη σύρουν σε υπογραφή νέου μνημονίου. Βεβαίως η μαύρη επιχείρηση πέφτει για μια ακόμα φορά στο κενό με δεδομένη την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα την οποιαδήποτε συμφωνία. Οι ξένοι τοκογλύφοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος θα αποτελέσει κόλαφο για το ιερατείο των Βρυξελλών και για τους ντόπιους δοσίλογους των ανύπαρκτων μνημονιακών κομμάτων. Γιατί στην περίπτωση κατά την οποία η κατάσταση με τους δανειστές φτάσει στα άκρα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να στήσει δύο κάλπες. Τη μια για το δημοψήφισμα και την άλλη για εκλογές. Το αποτέλεσμα είναι ήδη προδιαγεγραμμένο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν θέλει ούτε καν να ακούει για τρόικα και νέα μνημόνια. Βέβαια με την ταυτόχρονη διεξαγωγή και εκλογών θα εξαφανιστούν απ’ τον πολιτικό χάρτη και τα ανύπαρκτα στην ουσία μνημονιακά κόμματα που έχουν εξελιχθεί σε πέμπτη φάλαγγα των Γερμανών στην Ελλάδα. Ψύχραιμος και αποφασισμένος ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιεί τους εταίρους για τις συνέπειες των εκβιασμών, ενώ παράλληλα επιμένει στη σοβαρή διαπραγμάτευση η οποία βέβαια δεν θα αγγίζει τις κόκκινες γραμμές δηλαδή συντάξεις, ασφαλιστικό και μαζικές απολύσεις.

H δήλωση του πρωθυπουργού στο Reuters

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά σε όλα τα επιμέρους πεδία διαπραγμάτευσης, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους μας. Ένας συμβιβασμός που θα σέβεται τόσο την πρόσφατη λαϊκή εντολή όσο όμως και το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης.

Τα σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών είναι ήδη πάρα πολλά και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία μας.

Σε σύγκριση με την αφετηρία έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων που αφορούν την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα.

Παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένω σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Γιατί γνωρίζω ότι η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει προωθητικά και να προχωράει.

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δεν θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει το δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού, αλλά το δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών, το δρόμο της σταθερότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, πάνω από όλα στη δημοκρατία, προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος».

Αισιόδοξος για συμφωνία εντός του Απριλίου ο Τσίπρας

Σε τεντωμένο σκοινί συνεχίζεται ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές-την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο-, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία στα τέλη του μήνα ξορκίζοντας σε όλους τους τόνους «το δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού».

Με φόντο το αμείωτο πρέσινγκ από τους πιστωτές και τις… φαρμακερές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να εναλλάσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η στάση που τηρούν απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα δείχνει να είναι άκαμπτη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα επικρατεί έντονη κινητικότητα, και «πυρετός» συσκέψεων, ενώ αυτή τη φορά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει στο γαϊτανάκι σεναρίων και αυστηρών συστάσεων προς την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός συνόρων.

Η διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιορίζεται σε τέσσερα βασικά «αγκάθια»:

•             Τα εργασιακά

•             Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

•             Η αύξηση του ΦΠΑ και

•             Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου

Στην Ουάσινγκτον ο Βαρουφάκης «βλέπει» Ντράγκι

Σύσσωμη η ευρωπαϊκή ελίτ έχει μεταφερθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τον Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο BloombergNews, να εμφανίζεται ψύχραιμος απέναντι στο ενδεχόμενο ενός Grexit λέγοντας: «Κατά την άποψή μου δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία». Στην Ουάσινγκτον, βρίσκεται ήδη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σήμερα θα έχει σειρά συναντήσεων με τον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, αλλά και τους ομολόγους του Κάρλο Παντοάν και Τζακ Λιου. Ο τελευταίος, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, προτρέποντας την Ελλάδα να τα βρει με τους δανειστές.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται τέλος, να παρουσιάσει πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις στο BrusselsGroup τις επόμενες ώρες, χωρίς να παρεκκλίνει από τις θέσεις της λέγοντας «όχι» σε υφεσιακά μέτρα. Παρόλα αυτά, ο τόνος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αλλάξει, διαμηνύοντας ότι καταγράφεται έλλειψη προόδου στις τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικών αρχών και ευρωπαϊκών θεσμών. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στο Εurogroup στη Ρίγα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να καταγραφεί πρόοδος των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να υποχωρεί από τις βασικές «κόκκινες γραμμές» της, με αποτέλεσμα το σκηνικό που διαμορφώνεται να δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και προβληματισμό στο ενδοκυβερνητικό πεδίο.

c13ef7dfa2c60eed752581b5ec2e9b67_XL

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact