ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύεται ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών

Ισχυρές αντοχές, δείχνουν οι εξαγωγές ακόμη και σε περιβάλλον αβεβαιότητας.Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον Φεβρουάριο του 2015 καταγράφεται μείωση στη συνολική αξία των εξαγωγών κατά 2,7% (στα 2,02 δισ. ευρώ από 2,07 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2014), ωστόσο αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προκύπτει άνοδος κατά 11% (ή κατά 141,2 εκατ. ευρώ), για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, τον περασμένο Φεβρουάριο, η συνολική αξία των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 12,3%, ενώ για τις τρίτες χώρες καταγράφεται μείωση της τάξης του 15,6%, λόγω των μειωμένων εξαγωγών πετρελαιοειδών.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν 12,6% ενώ προς τις τρίτες χώρες κατά 8%.

Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ, στο 53,4%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 66,2%.
Σε επίπεδο διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 7,6% (στα 3,89 δισ. ευρώ από 4,21 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτουν σχεδόν διψήφιοι ρυθμοί ανόδου (+9,9%) ή αύξηση των εξαγωγών κατά συνολικά 95,7 εκατ. για το πρώτο δίμηνο του έτους.

Η πορεία ανά κλάδο

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο τρεις κλάδοι εμφανίστηκαν πτωτικοί τον περασμένο Φεβρουάριο: τα πετρελαιοειδή (-24,1%), τα εμπιστευτικά προϊόντα (-18,7%) και τα xημικά (-1,2%). Αντίθετα, σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφεται ανοδική πορεία, με τον κλάδο του ελαιολάδου να ξεχωρίζει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (+264,2%), ακολουθούμενος από τα μηχανήματα (+29,8%), τα βιομηχανικά προϊόντα (+16,5%), τα ποτά-καπνός (+15,5%), τις πρώτες ύλες (+13,9%), τα διάφορα βιομηχανικά (+5,9%) και τα τρόφιμα (+0,6%).

Μεγάλη μείωση εισαγωγών

Σημαντική ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο η υποχώρηση των εισαγωγών, τόσο σε επίπεδο συνολικής αξίας (-14,6%), όσο και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (-6,7%), γεγονός που αντικατοπτρίζει σε έναν σημαντικό βαθμό την έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτές από ξένους προμηθευτές, καθώς και τη μειωμένη αξία εισαγωγών πλοίων σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

Η μείωση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις τρίτες χώρες (-31,2%), ενώ οι εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,7%. Εάν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, προκύπτει μικρότερη μείωση από τις τρίτες χώρες (-29,3%) και μεγαλύτερη αύξηση από τις χώρες της ΕΕ (+7,3%).

Σε επίπεδο διμήνου, οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν 15,3% (στα 6,59 δισ. ευρώ από 7,77 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2014). Η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει μείωση εισαγωγών κατά 11% ή κατά 141,2 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 27,2%, στο 1,42 δισ. ευρώ (από 1,95 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2014). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 327,8 εκατ. ευρώ ή κατά 22%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact