ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται το θρίλερ στο Brussels Group

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να λάβει υφεσιακά μέτρα.

Σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα και με την στάση των συνομιλητών να μην προδιοαγράφεται σε καμία περίπτωση θετική ή συγκαταβατική έναντι της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ξεκίνησαν εχθές Σάββατο οι επαφές του Brussels Group.

Οι κόκκινες γραμμές

Η κυβέρνηση έχει επί της ουσίας τρεις κόκκινες γραμμές. Λέει όχι σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όχι σε ανατροπές στα εργασιακά, όχι σε μειώσεις μισθών- συντάξεων.

Από εκεί και πέρα, η λίστα είναι ούτως ή άλλως γεμάτη «αγκάθια». Για το ΦΠΑ, οι δανειστές ζητάνε την κατάργηση εξαιρέσεων, ειδικά στα νησιά, που σήμερα οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30%, με κόστος περίπου 347 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση αντιπροτείνει την on line σύνδεση των ταμειακών με το TAXIS- κάτι που απαιτεί τουλάχιστον 5 μήνες- κληρώσεις αποδείξεων με χρηματικά έπαθλα όπως στην Πορτογαλία και συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, ακόμα και για ποσά της τάξης των 150 ευρώ. Εάν η συζήτηση οδηγηθεί, πάντως, σε αδιέξοδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδειχθεί ευελιξία, κάτι που φέρνει αυτομάτως στο προσκήνιο τα σενάρια περί κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ σε “πλούσια” νησιά, παρά το ότι νομικά χαρακτηρίζεται πολύπλοκο.

Στο Φορολογικό, εντάσσεται η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το ΦΜΑΠ, απ’ όπου θα εξαιρείται η α’ κατοικία με κριτήρια. Δεδομένη θεωρείται, πάντως, η απώλεια εσόδων τουλάχιστον 1 δισ ευρώ, κάτι που δεν αρέσει ιδιαιτέρως στους δανειστές. Επιπλέον, η νέα φορολογική κλίμακα βρίσκεται ακόμα σε… εμβρυακό στάδιο, αφού θα είναι έτοιμη στο β’ 6μηνο. Το πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση είναι ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις θα φανούν εξ ολοκλήρου στον Προϋπολογισμό του 2016. Ζητούμενο είναι η σταδιακή επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ και η επιβολή ανώτατου συντελεστή 45- 48%.

Υπό εξέταση είναι οι ΕΦΚ ποτών- καυσίμων (εκτός του πετρελαίου θέρμανσης), όπως και η επιβολή ειδικού Φόρου σε αντικείμενα πολυτελείας όπως τα σκάφη αναψυχής. Οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, αν και αυτές που αφορούν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν προ πολλού καταργηθεί. Επιπλέον, εξετάζεται η επιβολή Fat tax, δηλαδή φόρου σε τρόφιμα με ζάχαρη και λιπαρά, όπως στις ΗΠΑ.

Στο Ασφαλιστικό, εξετάζονται αντικίνητρα για τις πρόωρες συντάξεις, κάτι που βάζει στο στόχαστρο κατ’ αρχάς τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες, ενώ σχεδιάζεται η διοικητική ενοποίηση Ταμείων.

Στο Δημόσιο, στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, με σταδιακή κατάργηση ειδικών επιδομάτων, που δημιουργούν στρεβλώσεις, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις εφοριακών- τελωνειακών, οι οποίοι εισπράττουν ως προσωπική διαφορά ένα μέρος από τα παλιά επιδόματα. Σε αυτές τις κατηγορίες, η κατάργηση αυτών των προσωπικών διαφορών θα συνδυαστεί με την ενεργοποίηση των Κινήτρων Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων, που είχαν «παγώσει».

Το μεγάλο στοίχημα είναι η φοροδιαφυγή, με έμφαση στις Λίστες μεγαλοκαταθετών, στα εμβάσματα και στη λειτουργία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου. Επιπλέον, σχεδιάζεται αμνηστία σε αδήλωτα εισοδήματα με εφάπαξ φόρο πάνω από 15%

Συνεδριάζει το EuroWorking Group – Μετά τις 6 Απριλίου το Eurogroup

Σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συζητήσεις προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει το EuroWorking Group την ερχόμενη Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας.

Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα, δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη για τη σύγκληση του Eurogroup.

Η διαπραγμάτευση γίνεται υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Στις 8 Απριλίου ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση τίτλων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών που δεν αναμένεται να συμμετέχουν.

Μετά τη διαδικασία των εντόκων, στις 9 Απριλίου, ακολουθεί η πληρωμή δόσης του ΔΝΤ ύψους 465 εκατ. ευρώ και μετά το Πάσχα η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής, εφόσον το Eurogroup εγκρίνει το μεταρρυθμιστικό πακέτο της Αθήνας, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» ένα ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ για να εκταμιευτεί έως τις 8 Απριλίου.

Πρόκειται για 500 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση και άλλα 50 εκατομμύρια από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων.

Τα υπόλοιπα χρήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διασυνδεθούν με προαπαιτούμενα και η εκταμίευσή τους θα γίνεται τμηματικά.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή θα εξεταστούν το απόγευμα της Κυριακής στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact