Η συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας υπέβαλε μια πρόταση για τον στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, η οποία προσπαθεί να αφήσει πίσω της τις κρίσεις χρέους.
Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν το έγγραφο, που τιτλοφορείται «Το κομμάτι που λείπει από το παζλ της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης: ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής», ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, όταν αναμένεται να ανακοινωθεί το περίγραμμα των ευρωπαϊκών σχεδιασμών για την ενίσχυση της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια.
Το κείμενο θεωρείται από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι έχει ειδικό βάρος, ιδίως επειδή η Πορτογαλία ήταν ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης που υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής μετά την υπαγωγή τους σε πρόγραμμα στήριξης, εν μέσω της κρίσης κρατικού χρέους. Η Λισαβόνα είναι από τους πιο σκληρούς επικριτές των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για να χαλαρώσουν οι όροι του δικού της προγράμματος στήριξης.
Ανάμεσα στις προτάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός κοινού ταμείου ανεργίας. Η φιλοδοξία της Λισαβόνας είναι να εξισορροπηθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής της ίδιας νομισματικής πολιτικής σε πολύ διαφορετικές οικονομίες, λόγω του ενιαίου νομίσματος.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, μιας χώρας η οποία όπως και η Ελλάδα είναι γεωγραφικά απομακρυσμένη από τον πυρήνα της νομισματικής ένωσης, θέλει επίσης να μεταβληθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες ώστε τα κράτη να μπορούν να ωφελούνται από δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν οφέλη και για άλλα κράτη: η Λισαβόνα, για παράδειγμα, θέλει να επεκταθούν τα διασυνοριακά δίκτυα ηλεκτροδότησης.
Ακόμη, η πορτογαλική κυβέρνηση προτείνει οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής να αξιολογούνται με βάση την μέση δημοσιονομική θέση των κρατών μελών, όχι ανά κράτος, ενώ καλεί επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών.
Το κείμενο δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά την πρόταση να δημιουργηθεί κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας. Προτάσεις που είχαν υποβληθεί από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης πέρυσι πρότειναν τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για το ταμείο αυτό. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν ύφεση θα αντλούν κεφάλαια για επιδόματα ανεργίας, ενώ θα συνεισφέρουν κεφάλαια όταν η οικονομία τους πηγαίνει καλά, προέβλεπαν οι προτάσεις αυτές.
Πηγή