Οι φορολογούμενοι πήγαν διακοπές, έστω και… κουτσουρεμένες, η φοροδιαφυγή όμως παρέμεινε σταθερή στις επάλξεις, καθώς στην Ελλάδα είναι παντός καιρού!
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, γράφει σχετικά η Καθημερινή, περισσότερες από 4.000 φορολογικές παραβάσεις εντόπισαν κλιμάκια των εφοριών σε 13.242 επιχειρήσεις που έλεγξαν στο διάστημα 7 Ιουλίου με 17 Αυγούστου.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η συνηθέστερη παράβαση ήταν η μη έκδοση αποδείξεων ή η έκδοση ανακριβούς απόδειξης, ενώ οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούσαν σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, ενώ η μέση ποσοστιαία παραβατικότητα στην επικράτεια τις έξι εβδομάδες που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι ανήλθε στο 13,8%.
Σε σύνολο 13.242 επιχειρήσεων που ελέχθησαν από τις εφορίες διαπιστώθηκαν από τα συνεργεία ελέγχων, σε 1.829 από αυτές, συνολικά 4.086 παραβάσεις. Σε τουριστικές περιοχές της χώρας έγιναν 8.544 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, με τις επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε παράβαση να φτάνουν τις 1.316.
Σε 8.163 περιπτώσεις (ποσοστό 61,64% επί του συνόλου) ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση. Σε αυτούς τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 1.240 παραβάσεις (ποσοστό παραβατικότητας 15,2%).
Υψηλή παραβατικότητα εμφάνισαν, όμως, οι 538 επιχειρήσεις -πέραν των χώρων εστίασης διασκέδασης- που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εκμετάλλευση παραλιών, ενοικιάσεις σκαφών, επιχειρήσεις με τουριστικά είδη, κ.α.), με το ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 20,6%. Από την άλλη πλευρά, χαμηλότερη ήταν η παραβατικότητα στις υπόλοιπες 4.541 επιχειρήσεις που διαμορφώθηκε στο 10,5%.
Κατά το ίδιο διάστημα λειτουργίας των συνεργείων ελέγχου στα Τελωνεία (07/07-17/08/14) πραγματοποιήθηκαν στην επικράτεια συνολικά 4.619 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι στη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, αυτοκίνητα οχήματα, εφοδιασμούς πλοίων κλπ.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τα τελωνεία Ε΄ Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, Καβάλας, Κομοτηνής, Πατρών, Δ΄ Πειραιά, ΣΤ’ Πειραιά, Ελ. Βενιζέλου, Ναυπλίου, Β΄ Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Λάρισας, Βόλου, Ρόδου, Ηγουμενίτσας, Μυτιλήνης, Δράμας, Ξάνθης και Σερρών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των μερικών επιτόπιων ελέγχων πραγματοποιήθηκαν στις τελωνειακές περιφέρειες Καβάλας και Θεσσαλονίκης, καθώς στις περιφέρειες αυτές παρουσιάζονται αυξημένοι κίνδυνοι κατά τη διακίνηση προϊόντων που πραγματοποιείται στα πλαίσια του διασυνοριακού εμπορίου με χώρες όπως η Βουλγαρία.