Τα περιττώματα των ορειβατών στο όρος Έβερεστ αποτελούν πλέον σοβαρό πρόβλημα, προκαλώντας ρύπανση και απειλώντας την υψηλότερη κορυφή του πλανήτη με διάδοση ασθενειών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ορειβατικού συλλόγου του Νεπάλ, Ανγκ Τσέρινγκ.
Περισσότεροι από 700 ορειβάτες και οδηγοί περνούν σχεδόν δύο μήνες κάθε χρόνο στις πλαγιές του Έβερεστ κατά την ορειβατική περίοδο, αφήνοντας πίσω τους μεγάλες ποσότητες ούρων και κοπράνων, χωρίς να αντιμετωπίζεται καθόλου το πρόβλημα από την κυβέρνηση ή τους ίδιους τους ορειβάτες, δήλωσε ο Τσέρινγκ.
Εκατοντάδες ξένοι ορειβάτες αποπειρώνται να κατακτήσουν την κορυφή του Έβερεστ κατά την ορειβατική περίοδο, η οποία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει ως το Μάιο.
Η περσινή περίοδος ακυρώθηκε μετά τον τραγικό χαμό 16 τοπικών οδηγών από μία χιονοστιβάδα τον Απρίλιο.
Οι ορειβάτες περνούν εβδομάδες κατασκηνώνοντας στις τέσσερις βάσεις μεταξύ της κεντρικής βάσης στα 5.300 μέτρα και την κορυφή, σε μία προσπάθεια να εγκλιματιστούν στις δύσκολες συνθήκες.
Οι βάσεις διαθέτουν σκηνές και κάποια απαραίτητα εφόδια, αλλά όχι τουαλέτες.
«Οι ορειβάτες συνήθως σκάβουν τρύπες στο χιόνι για τις ανάγκες τους και αφήνουν τα περιττώματά τους εκεί, τα οποία συσσωρεύονται εδώ και χρόνια γύρω από τις τέσσερις βάσεις», δήλωσε ο Τσέρινγκ.
Τα περιττώματα αποτελούν πλέον κίνδυνο υγείας που δεν μπορεί να αγνοηθεί, και από τη φετινή περίοδο η κυβέρνηση του Νεπάλ θα παρακολουθεί αυστηρά τη συλλογή σκουπιδιών πάνω στο όρος, σύμφωνα με τον Πούσπα Ραζ Κατουβάλ, επικεφαλής της κρατικής Ορειβατικής Αρχής.
Οι νέοι κανόνες προβλέπουν πως κάθε ορειβάτης υποχρεούται να απορρίπτει στην κεντρική βάση εννέα κιλά απορριμμάτων κατά την κατάβασή του, αλλιώς οι ομάδες θα χάνουν εγγύηση ύψους 4.000 δολαρίων.
Περισσότεροι από 4.000 ορειβάτες έχουν κατακτήσει την κορυφή από το 1953, όταν τα κατάφεραν για πρώτη φορά ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι και ο οδηγός Σέρπα, Τένζινγκ Νόργκαϊ.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr