Τα περισσότερα κωνοφόρα δέντρα είναι αειθαλή και δεν χάνουν τις βελόνες τους το φθινόπωρο, όπως τα φυλλοβόλα που χάνουν όλα τους τα φύλλα.
Οι βελόνες έχουν χαρακτηριστική διάρκεια ζωής για το δέντρο -από ένα έως τέσσερα χρόνια- και αντικαθίστανται από καινούργιες.
Η συντονισμένη απόρριψη των φύλλων το φθινόπωρο είναι μια προσαρμογή των φυλλοβόλων δέντρων στο κρύο, την οποία δεν ανέπτυξαν τα κωνοφόρα.
Τα κωνοφόρα δέντρα είναι συνήθως προσαρμοσμένα σε χώμα που είναι φτωχό σε θρεπτικές ουσίες και δεν περιέχει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες ενώσεων αζώτου, φωσφόρου και καλίου.
Τα αειθαλή δέντρα έχουν κορμούς και ρίζες που ζουν περισσότερο από τις ρίζες και τους κορμούς των φυλλοβόλων και οι βελόνες τους έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από εκείνη των φύλλων των φυλλοβόλων. Αυτό σημαίνει ότι τα κωνοφόρα αξιοποιούν τη διαθέσιμη τροφή καλύτερα από τα φυλλοβόλα. Κι έτσι σε μια γη φτωχή σε θρεπτικές ουσίες τα κωνοφόρα μπορούν να ανταγωνιστούν τα φυλλοβόλα και να τα εκτοπίσουν.
Επίσης τα κωνοφόρα δέντρα μπορούν σε γενικές γραμμές να αξιοποιήσουν όλο το έτος την ηλιακή ενέργεια και τη φωτοσύνθεση. Τα φυλλοβόλα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα γιατί κατά τη διάρκεια του έτους μπορούν να φωτοσυνθέτουν μόνο κατά την περίοδο εκείνη που έχουν φρέσκα πράσινα φύλλα.
Συντακτική Ομάδα Fnews.gr