ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν, Κίνα και Αίγυπτος κάνουν «μαθήματα αμερικανικής ιστορίας» στην Ουάσιγκτον


Συστάσεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Φέργκιουσον – «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να κουνούν το δάχτυλο στους άλλους», επισημαίνουν διεθνή πρακτορεία

Οι εικόνες χάους με τη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προς τους εκατοντάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον άδικο θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από τα πυρά αστυνομικού, ταξιδεύουν από το Φέργκιουσον του Μιζούρι σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια ώρα, η οργή ξεχειλίζει καθώς οι συγγενείς του θύματος υποστηρίζουν πως ο ένστολος θα έπρεπε να έχει συλληφθεί, αλλά στο μεταξύ οι τοπικές αρχές προχωρούν σε συλλήψεις δεκάδων διαδηλωτών, ακόμα και μίας 90χρονης επιζήσασας του Ολοκαυτώματος.

Η κλιμάκωση της κρίσης, η αστυνομική βία και η ενίσχυση των τοπικών αρχών από την εθνοφρουρά, έπειτα από εντολή του κυβερνήτη του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, πυροδότησαν σειρά αρνητικών σχολίων για τον τρόπο αντιμετώπισης της τεταμένης κατάστασης. Όλα αυτά ενώ ειδικό κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας βρίσκεται στην περιοχή, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ώστε να επιτηρεί τις ενέργειες της αστυνομίας.

Η αποτυχία των τοπικών αρχών να επαναφέρουν την τάξη στην περιοχή, έχει οδηγήσει ακόμα και χώρες που δε φημίζονται για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους να ασκούν δριμεία κριτική στον τρόπο συμπεριφοράς των ένστολων στο Φέργκιουσον.

Από το Ιράν, την Κίνα, μέχρι την Αίγυπτο και τη Ρωσία, δεκάδες είναι οι εκκλήσεις για τερματισμό της βίας στο Μιζούρι και για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το περιστατικό στο Φέργκιουσον αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι ακόμα και σε μία χώρα που για χρόνια προσπάθησε να παίξει το ρόλο ενός κριτή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης», αναφέρει επικριτικά το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων New China News.

«Προφανώς, αυτό που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι να εστιάσουν στην επίλυση των δικών τους προβλημάτων παρά να κουνούν το δάχτυλο στους άλλους», συμπληρώνει το πρακτορείο σε δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία βρήκε ευκαιρία να ασκήσει κριτική στην Ουάσιγκτον, τη στιγμή οι σχέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, υποστηρίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της ηρεμίας. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του, όπως αναφέρουν οι La Times, τόνισε πως οι Αμερικανικοί εταίροι καλό θα ήταν να εστιάσουν στα δικά τους προβλήματα πριν «επιβάλλουν την αμφιλεγόμενη εμπειρία τους σε άλλα κράτη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζονται «προπύργιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και συμμετέχουν ενεργά στην «εξαγωγή της δημοκρατίας», αλλά, όπως επισημαίνει το Κρεμλίνο σημειώνονται «σοβαρές παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάρβαρες πρακτικές».

Από την άλλη, αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και ο σεισμός 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τη χώρα, επισκιάστηκε από τα επεισόδια στο Φέργκιουσον, με αποτέλεσμα τα δελτία ειδήσεων να τους δίνουν προτεραιότητα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Islamic Republic News Agency με διάθεση ειρωνείας σε δημοσίευμά του ανέφερε πως «η βία έχει θεσμοθετηθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά από τότε που ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης πρόεδρος Ομπάμα έφτασε στο Λευκό Οίκο, η βία έχει ενταθεί και τώρα ξεσπά εναντίον των μαύρων στο Φέργκιουσον».

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεί, δεν έχασε ευκαιρία και ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μήνυμα στο οποίο υποστήριζε πως η αμερικανική κυβέρνηση παραβιάζει περισσότερο από όλους τα ανθρώπινα δικαιώματα και «εκτός από τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττει, διαπράττει εγκλήματα κατά των πολιτών».
Παράλληλα, η κουβανέζικη ιστοσελίδα Cubadebate σε δημοσίευμά της διερωτάται αν επιστρέφει ακόμα πιο δυναμική η Κου Κλουξ Κλαν.

«Τώρα, όπως και στο παρελθόν, είδαμε το βάναυσο διαχωρισμό και την αβυσσαλέα ανισότητα απέναντι στους μαύρους, στη στέγαση, την εκπαίδευση, την εργασία, τη δημόσια υγεία, αλλά και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο λεγόμενο πιο δημοκρατικό έθνος του κόσμου», αναφέρει στο κείμενό της η δημοσιογράφος Λίλιαν Λετσούγκα.

Ακόμα και στο Μεξικό, όπου οι δολοφονίες και τα βίαια χτυπήματα της αστυνομίας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, οι χειρισμοί των τοπικών αρχών στο Φέργκιουσον έχουν προκαλέσει αγανάκτηση.

«Αξίζει να σημειωθεί πως στη γειτονική χώρα πολύ συχνά καλύπτονται τα περιστατικά βίας της αστυνομίας κατά μαύρων», αναφέρει η εφημερίδα La Jornada, ενώ όπως επισημαίνουν οι La Times, ο πρώην διπλωμάτης και πολιτικός σύμβουλος, Γκάμπριελ Γκέρα Καστελάνος, τόνισε πως οι εικόνες που φτάνουν από το Μιζούρι προκαλούν σοκ και οργή. «Αν κανείς μας έλεγε ότι προέρχονται από τη Νότιο Αφρική ή τον αμερικανικό Νότο σχεδόν πριν μισό αιώνα, θα τον πιστεύαμε», τόνισε ο πρώην διπλωμάτης.

Την ίδια ώρα, ακόμα και Αιγύπτιοι που έχουν ζήσει πραγματικές σκηνές βίας με το κύμα διαδηλώσεων το 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, καταδικάζουν την αστυνομική βία.

Διάσημος μπλόγκερ στο Κάιρο με το ψευδώνυμο «Ο Μεγάλος Φαραώ», ανήρτησε φωτογραφία από το Φέργκιουσον στο Twitter συνοδεία λεζάντας που ανέφερε: «Όχι, δεν είναι από την Αίγυπτο, ή την Τουρκία. Είναι από τις ΗΠΑ».
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact