Κρίσιμες για το μέλλον της κυβέρνησης οι συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι – Στόχος της να παρουσιαστεί πανέτοιμη
Αν και κλινήρης λόγω ισχιαλγίας ο πρωθυπουργός συντονίζει το κυβερνητικό επιτελείο για την προετοιμασία της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Παρίσι στις 3-5 Σεπτεμβρίου θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και δύο σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ορίσει τους δικούς του προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο στην επιτυχία τους κ.κ. Χρήστο Πρωτόπαπα και Κυριάκο Πιερρακάκη. Στις 30 Αυγούστου όμως ο πρωθυπουργός θα έχει τις δικές του σημαντικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ενδεχομένως με Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο χρόνος πιέζει καθώς το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα παρά την άνοδο του τουρισμού δεν είναι καλό για την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου προκειμένου να κλιμακώσει την επίθεσή του προβάλλοντας ότι υπάρχει αναντιστοιχία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα που επιτάσσει εκλογές. Το επιχείρημα είναι βάσιμο, αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν σημαντικό προβάδισμα η κυβέρνηση θα έχει ουσιαστικό ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης παρότι διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε ένα περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής αμφισβήτησης δύσκολα θα διαμορφωθεί η προεδρική πλειοψηφία ώστε ο πρωθυπουργός να ξεπεράσει τις πρόωρες εκλογές παρότι δεν τις θέλει.
Το εάν ο πρωθυπουργός θα περιορίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας μέχρι το τέλος του χρόνου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των δικών του συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες και της διαπραγμάτευσης της ελληνικής αντιπροσωπείας με την Τρόικα. Ένα πρώτο δείγμα γραφής θα δώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Ο στόχος είναι να έχει την έγκριση ώστε να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη της εξόδου της χώρας από την κρίση που όμως θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν είτε για ουσιαστικούς λόγους είτε για επικοινωνιακούς μικρό καλάθι. Το μόνο βέβαιο είναι η μείωση του πετρελαίου θέρμανσης με την αρχή της νέας σεζόν και η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή στην εστίαση. Γι αυτά τα δύο υπάρχουν από τις προηγούμενες χρονιές συγκεκριμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Για τα υπόλοιπα που ξεκινούν από μείωση στο ΦΠΑ άλλων κλάδων, την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και φθάνουν μέχρι την μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από ευρύτερους παράγοντες. Η συζήτηση ξεκινά από τη μεγάλη εικόνα της βιωσιμότητας του χρέους. Μία καλή συμφωνία είναι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης. Τα πράγματα βέβαια μόνο ρόδινα δεν είναι αφού υπάρχει στο τραπέζι και το θέμα των τραπεζών με την διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και οι απαιτήσεις για περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης η ανησυχία είναι έντονη με τους βουλευτές να πιέζουν για διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ. Στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ενδεικτική η συζήτηση που έχει ανοίξει για κινήσεις διεύρυνσης του κόμματος με συνεργασία με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη και άλλες εκτός των τειχών δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός παρότι δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις τις αφήνει να εξελίσσονται.
Την ίδια εβδομάδα πάντως η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει μία ακόμη δοκιμασία καθώς στις 4-5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας όπου θα συζητηθεί η ουκρανική κρίση και η σχέση της συμμαχίας με την Ρωσία. Τυχόν κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα έχει συνέπειες στην Ευρώπη και στο περιθώριο κινήσεων της ΕΕ στον οικονομικό τομέα και στην αντιμετώπιση της κρίσης που παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις επιδεινώνεται από την Ιταλία και την Γαλλία. Η εξαίρεση των ροδάκινων από την απόφαση των Βρυξελλών για αποζημιώσεις είναι κακός οιωνός για τα ελληνικά συμφέροντα καθώς δείχνει ότι πολύ απλά καίτοι η χώρα περνά την πιο βαθιά κρίση δεν λαμβάνονται υπόψη.