Την κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και η οποία οδηγεί στην πλημμελή εφαρμογή των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού αναγνωρίζει η κυβέρνηση ωστόσο η αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ δεν αφήνει περιθώρια για χαλαρώτητα ή εφησυχασμό.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την εντατικοποίηση των ελέγχων ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα τόσο όσον αφορά στις μετακινήσεις όσο και στους χώρους εργασίας.
«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Τώρα ωστόσο μετά τις καθημερινές ανακοινώσεις για τα εμβόλια βλέπουμε μία αχτίδα φωτός. Ξέρουμε ότι θα φτάσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας. Όμως μέχρι τότε ας συνεχίσουμε την προσπάθεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Την ώρα που τα θετικά μηνύματα στο μέτωπο των εμβολίων πληθαίνουν με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ανακοίνωση πως το εμβόλιο της Οξφόρδης θωρακίζει το ανοσοποιητικό των ηλικιωμένων, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για εφαρμογή σχεδίου εμβολιασμού στον ελληνικό πληθυσμό.
«Πρώτα απ’ όλα, τα εμβόλια θα χορηγηθούν – όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός – δωρεάν» υπενθύμισε ο Στέλιος Πέτσας.
Έπειτα υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά την οργάνωση του εμβολιασμού θα υπάρξουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούν να εμβολιάζουν μηνιαίως 2.117.440 πολίτες.
Αν έρθουν ταυτόχρονα περισσότερα εμβόλια και χρειαστούν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει και αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.
Οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Υγειονομικές Δομές.
Οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας θα εμβολιαστούν από 65 κινητές μονάδες εντός 10 ημερών.
Το προσωπικό και οι κρατούμενοι στα 35 Σωφρονιστικά Καταστήματα θα εμβολιαστούν από υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται κοντά σε αυτά.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα εμβολιαστούν από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα 34 Κέντρα Φιλοξενίας στα 6 κέντρα υποδοχής και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.