Η εξερεύνηση του διαστήματος είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας για την ανθρωπότητα. Η NASA και άλλοι οργανισμοί διαχειρίζονται τεράστια ποσά, τα οποία επενδύουν μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και Κράτη, με αντάλλαγμα την αξιοποίηση των ευρημάτων.
Το πεδίο δράσης είναι ασύλληπτο και όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των ερευνών, η προοπτική που ανοίγεται είναι δίχως όρια.
Σύμφωνα με την αξιοποίηση των μέχρι τώρα δεδομένων, έχει καταρτιστεί μία λίστα με 32 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι διαθέτουν όλες εκείνες τις ενδείξεις και τα στοιχεία, που να δικαιολογούν την ύπαρξη εξωγήινης μορφής ζωής.
Η λίστα ονομάζεται Κατάλογος Κατοικήσιμων Πλανητών και είναι αποτέλεσμα ερευνών από πολλά αστεροσκοπεία και ερευνητικών οργανισμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διαστημικές υπηρεσίες, η ζωή αυτή μπορεί να αφορά από μονοκύτταρους μικροοργανισμούς, έως και ζώα, ή ανθρωποειδή. Επισημαίνεται ωστόσο, πως αν ένας πλανήτης ή εξωπλανήτης παρουσιάζει στοιχεία που ευνοούν την ύπαρξη ζωής, δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει αναπτυχθεί ζωή.
Αυτό που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι η απόσταση του πλανήτη από το άστρο, η θερμοκρασία του και η ύπαρξη ατμόσφαιρας, όπως και τα στοιχεία που τη συνθέτουν. Ένας πλανήτης δεν μπορεί να αναπτύξει ζωή, αν βρίσκεται πολύ μακριά, ή πολύ κοντά στον ήλιο του συστήματός του.
Από τις μετρήσεις σε χιλιάδες πλανήτες και εξωπλανήτες, ξεχώρισαν μόλις 32 ουράνια σώματα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μεγαλύτεροι από τη Γη. Οι 21 χαρακτηρίζονται ως γίγαντες και είναι από πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτεροι από τον πλανήτη μας. Οι υπόλοιποι 11 μετρήθηκαν περίπου στο μέγεθος τάξης Γης.
Ο πιο κοντινός είναι μόλις 12 έτη φωτός απόσταση και ο πιο μακρινός είναι σε απόσταση 2.500 έτη φωτός.