Εικάζεται ότι κάποιοι εξ’ αυτών είναι άτομα τα οποία είχαν από την Ευρώπη μεταβεί στην Συρία προκειμένου να πολεμήσουν ως εθελοντές στο “Ισλαμικό Κράτος”, ωστόσο για διάφορους λόγους, αποφάσισαν να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονταν.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε τουλάχιστον 30 τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να είναι αρκετές περισσότερες, ή κάποιες απλά να πέρασαν απαρατήρητες, ότι δηλαδή συνέβη και με την περίπτωση των διπλοκάμπινων που έφυγαν από τις ελεύθερες περιοχές με τελικούς αποδέκτες τζιχαντιστικές οργανώσεις στην Συρία.
Σε κάθε περίπτωση, οι τουλάχιστον 30 αυτές περιπτώσεις ανεκόπησαν στον αερολιμένα Λάρνακας, οπότε και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσης τους. Παράλληλα, σε επαγρύπνηση βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας της Δημοκρατίας, καθώς ο “κυπριακός διάδρομος” θα συνεχίσει να αποτελεί εναλλακτική διαδρομή για τους τζιχαντιστές, τουλάχιστον όσο ο ελληνικός-βαλκανικός διάδρομος παραμένει κλειστός, μετά το κλείσιμο των συνόρων από σειρά βαλκανικών χωρών, ενώ και η πρόσβαση από και προς τους τουρκικούς αερολιμένες έχει πλέον γίνει σχεδόν απροσπέλαστος, λόγω της διαφοροποίησης στην προσέγγιση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στο ζήτημα στήριξης ακραίων ισλαμικών οργανώσεων στο έδαφος της Συρίας.
Επ’ αυτού ερωτώμενος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, είπε ότι όσο του επιτρέπεται να αναφερθεί σε ζητήματα ασφαλείας και αναφορικά με την “τρύπα” των κατεχομένων, ανέφερε ότι οι Αρχές της Δημοκρατίας έχουν μια συνεχή και πολύ καλή επαφή με γειτονικά κράτη όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για το εν λόγω ζήτημα.
Επίσης, σε τουλάχιστον μια περίπτωση, πρόσφυγες που εξώκυλαν αντί για την Ελλάδα με το σκάφος τους στην Κύπρο, κατέδωσαν ως υποστηρικτές του “Ισλαμικού Κράτους” μια μικρή ομάδα “προσφύγων” η οποία είχε φτάσει με άλλο σκάφος στο έδαφος της Δημοκρατίας, ενώ στην περίπτωση των διπλοκάμπινων η κατάσταση είχε ξεφύγει καθώς είτε νόμιμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είτε παράνομα σε κάποιες άλλες, δίκτυο υποστήριξης τζιχαντιστικών οργανώσεων, άτομα συριακής καταγωγής, απέστειλαν τα οχήματα στα κατεχόμενα και από κει στην εμπόλεμη Συρία.
Ενδεικτικά, να αναφέρουμε την περίπτωση ενός μόνο Σύρου, ο οποίος βρέθηκε να έχει στην κατοχή του, ούτε λίγο ούτε πολύ 39 διπλοκάμπινα.
Άλλωστε δημοσίευμα της της βρετανικής εφημερίδας «Mirror» αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς κυρίως υπήκοοι Συρίας, έστω και με καθυστέρηση, εντοπίστηκαν να μεταφέρουν δεκάδες (ενδεχομένως άνω των 100) διπλοκάμπινα μέσω κατεχομένων στην εμπόλεμη Συρία, τα περισσότερα εκ των οποίων κατέληξαν στα χέρια τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί ενδιάμεσος σταθμός εθελοντών βρετανικής υπηκοότητας, ως επί το πλείστον νεαρά στην ηλικία τους άτομα, οι οποίοι αφού κάνουν τις “διακοπές” τους στο νησί της Αφροδίτης, διοχετεύονται, προφανώς μέσω κάποιων συνδέσμων που υφίστανται στην Κύπρο, προς τα κατεχόμενα και από κει απευθείας στην σπαρασσόμενη Συρία.