Η άνοδος και η πτώση της χούντας των συνταγματαρχών
Άρματα μάχης έξω από την Βουλή τον Απρίλιο του 1967
Η επταετία 1967 – 1974 είναι σίγουρα η πλέον ταραγμένη περίοδος μετά από εκείνη του μεσοπολέμου, σε ότι αφορά την εκδήλωση κινημάτων και πραξικοπημάτων. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε εκείνα τα χρόνια εκδηλώθηκαν συνολικά τέσσερα! Η αρχή γίνεται την 21η Απριλίου με την εκδήλωση του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, το οποίο πιάνει στον «ύπνο» τους πολιτικούς και επιβάλει την επταετή δικτατορία στη χώρα.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Λίγο καιρό αργότερα εκδηλώνεται το αποτυχημένο αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου το οποίο ήταν μια προσπάθεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να «ρίξει» τους πραξικοπηματίες και να επανέλθει στη θέση του.
Μέλη του πληρώματος του αντιτορπιλικού «Βέλος» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιταλία
Στις 23 Μαΐου 1973 εκδηλώθηκε το «κίνημα του Ναυτικού». Μια αντιδικτατορική πράξη αντίστασης από δημοκράτες αξιωματικούς του ναυτικού, και όχι μόνο, το οποίο όμως κατεστάλη εν τη γενέσει του. Στα «απόνερα» εκείνου του κινήματος η ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος» που πέρασε στην Ιταλία όπου και το πλήρωμα ζήτησε, και τελικά έλαβε, πολιτικό άσυλο.
Οι πραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλος και Δ. Ιωαννίδης κατά τη διάρκεια της δίκης τους
Τελευταίο σε εκείνη την αλυσίδα ήταν το «κίνημα Ιωάννιδη» το οποίο εκδηλώθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1973, λίγες ημέρες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωάννιδης με πραξικόπημα «ρίχνει» τον… πραξικοπηματία Γ. Παπαδόπουλο και επιβάλει το δικό του -ακόμα πιο σκληρό- καθεστώς το οποίο έπεσε στις 24 Ιουλίου του 1974.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα