ΙΣΤΟΡΙΑ

20 στρατιωτικά κινήματα και πραξικοπήματα της ελληνικής ιστορίας

Το κίνημα Κονδύλη

kinimata10Ο Κονδύλης μπροστά από άρμα μάχης

Σε μια περίοδο που η κατάσταση στη χώρα ήταν διαρκώς τεταμένη, οι μέρες του Πάγκαλου στην εξουσία ήταν μετρημένες. Περίπου ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου του 1926 ξεσπά το Κίνημα Κονδύλη. Ηγέτης του κινήματος ήταν ο επικεφαλής των «Δημοκρατικών Ταγμάτων» που κατάφερε και αιφνιδίασε τον δικτάτορα που παραθέριζε στις Σπέτσες. Αποτέλεσμα του κινήματος υπήρξε η επαναφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος και η διετής φυλάκιση του στρατηγού Πάγκαλου.

Το κίνημα Πλαστήρα

kinimata11Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Πλαστήρας

Με την Ελλάδα να είναι πλέον βαθιά διχασμένη μεταξύ Βενιζελικών και αντιβενιζελικών εκδηλώθηκε το δεύτερο αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα της ιστορίας. Τα ξημερώματα της 6 Μαρτίου 1933, την επόμενη των εκλογών, εκδηλώθηκε κίνημα με πρωτεργάτη τον απόστρατο αντιστράτηγο Νικόλαο Πλαστήρα, που ανέλαβε αυτοβούλως (όπως απέδειξε και η μετέπειτα αστυνομική έρευνα) να εμποδίσει το Λαϊκό Κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση. Το κίνημα απέτυχε παταγωδώς καθώς μετά το χρεωστάσιο που είχε κηρύξει ο Βενιζέλος το 1932 είχε στρέψει τη κοινή γνώμη εναντίον του.

Το κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935

kinimata12

Δυο χρόνια μετά το πρώτο του αποτυχημένο κίνημα ο Πλαστήρας επανέρχεται για να κάνει ακόμα ένα το οποίο επίσης θα αποτύχει. Το συγκεκριμένο κίνημα απέτυχε διότι ήταν απόλυτα αναμενόμενο. Ακόμα και ο Ριζοσπάστης είχε γράψει πως επίκειται κίνημα. Σκοπό του είχε να επανέλθει το βενιζελικό κόµµα στην εξουσία. Αντίθετα, όμως, αυτό που τελικά «κατάφερε» ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος,  να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα ως κινηματίας, για να πεθάνει ένα χρόνο αργότερο αυτοεξόριστος στο Παρίσι, ο Πλαστήρας να καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο, ενώ ένα μεγάλο μέρος των Βενιζελικών δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε διάφορες βαριές ή ελαφρύτερες ποινές.

Το δεύτερο κίνημα Κονδύλη

kinimata13Ο Κονδύλης επιθεωρεί άγημα του στρατού

Ένας εκ των σημαντικότερων συντελεστών της καταστολής του Κινήματος της 1ης Μαρτίου 1935, ο Γεώργιος Κονδύλης είναι ο πρωταγωνιστής του επόμενου κινήματος. Αυτή τη φορά το Κίνημα ήταν φιλοβασιλικό και πετυχημένο δεδομένου πως μέσα στην ίδια μέρα (10 Οκτωβρίου 1935) από την εκδήλωσή του οι κινηματίες είχαν αναλάβει την εξουσία στη χώρα. Στις 3 Νοεμβρίου 1935 έγινε δημοψήφισμα για την παλινόρθωση της μοναρχίας όπου εγκρίθηκε η αλλαγή του πολιτεύματος, στη σκιά του στρατιωτικού νόμου και με αποχή της βενιζελικής παράταξης.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4 5 6 7

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact