ΥΓΕΙΑ

12 Σημάδια Ότι Χρειάζεστε Περισσότερο Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε πολλά είδη τροφίμων – παίζει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή του ανθρώπινου DNA και στην αποκατάσταση και συντήρηση υγιών οστών, νεύρων και μυών.

Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αναφέρει ότι τα έφηβα κορίτσια και οι άντρες άνω των 70 ετών είναι οι ομάδες ανθρώπων που υποφέρουν πιο συχνά από έλλειψη μαγνησίου. Εάν δεν είστε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να ελέγξετε το επίπεδο του μαγνησίου σας εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

1. Μειωμένη Ενέργεια. ‘Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε τουλάχιστον 300 διαφορετικές χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας και πολλές από αυτές έχουν να κάνουν με την παραγωγή ενέργειας’, αναφέρει η διατροφολόγος Alison Boden στο Reader’s Digest. ‘Ένα από τα σημάδια έλλειψης μαγνησίου είναι η χαμηλή ενέργεια’.

2. Μυικές Κράμπες. Επειδή το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μυική χαλάρωση, η ανεπαρκής πρόσληψή του μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια κίνηση των μυών. Χωρίς μαγνήσιο, οι μύες βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση σύσπασης.

3. Συχνοί Πονοκέφαλοι. Η έλλειψη μαγνησίου μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και επηρεάζει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Όλα αυτά προκαλούν πονοκεφάλους και ειδικά ημικρανίες. Το 50% των ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν ανεπάρκεια μαγνησίου.

4. Αυπνία. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, κυρίως όταν αντιμετωπίζετε πολύ άγχος. Οι ορμόνες του στρες αυξάνουν την πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό, εξηγεί ο Δρ.Ronald Hoffman. Όταν δεν υπάρχει αρκετό μαγνήσιο ώστε το σώμα να μπορεί από μόνο του να το αναπληρώνει, δημιουργούνται προβλήματα στον ύπνο.

5. Αρρυθμία Καρδιάς. Με χαμηλά τα επίπεδα του μαγνησίου, η καρδιά δυσκολεύεται να διατηρήσει κανονικό ρυθμό. Σύμφωνα με το Lab Tests Online, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν συμπληρώματα μαγνησίου στους ασθενείς που παραπονούνται ότι έχουν καρδιακή αρρυθμία.

6. Αυξημένη Ευαισθησία Στον Θόρυβο. Η έλλειψη μαγνησίου οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του νευρικού συστήματος. Αυτό συχνά προκαλεί αυξημένα αντανακλαστικά.

7. Επιληπτικές Κρίσεις. Μπορεί να προκύψουν όταν το νευρικό σύστημα επηρεάζεται σοβαρά λόγω της έλλειψης μαγνησίου, αναφέρει το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

8. Χαμηλή Οστική Πυκνότητα. Το μαγνήσιο έχει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό οστών και το μεγαλύτερο ποσοστό του μαγνησίου που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα αποθηκεύεται στα οστά. ‘Τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα’, λέει το NIH.

9. Δυσκοιλιότητα. Οι κινήσεις του εντέρου συχνά επιβραδύνονται όταν δεν υπάρχει αρκετό μαγνήσιο στο σώμα. Το WebMD σημειώνει ότι το μαγνήσιο είναι το κύριο συστατικό σε πολλά καθαρτικά που κυκλοφορούν στα φαρμακεία.

10. Υψηλή Αρτηριακή Πίεση. Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης – η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί σίγουρα να προκαλέσει πολύ υψηλή πίεση. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα μαγνησίου και άλλων μετάλλων βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής πίεσης σε ομάδες ανθρώπων υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το WebMD.

11. Διαβήτης Τύπου Β. Η διάσπαση των σακχάρων του αίματος είναι άλλη μια λειτουργία του μαγνησίου στο ανθρώπινο σώμα. ‘Τα άτομα με υψηλή πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη’, αναφέρει το NIH. Έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί εάν η θεραπεία με μαγνήσιο μπορεί να εφαρμοστεί στη θεραπεία του διαβήτη.

12. Κατάθλιψη, Άγχος, Σύγχυση & Αλλαγές Στην Προσωπικότητα. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσουν νευρολογικές λειτουργίες που οδηγούν με τη σειρά τους σε πληθώρα προβλημάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι μερικές φοβίες (όπως η αγοραφοβία) έχουν αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων μαγνησίου, λέει ο Δρ. Hoffman. Το μαγνήσιο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτά τα συμπτώματα, αναφέρει το Psychology Today.

Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από ανεπάρκεια μαγνησίου, πρέπει να επιβεβαιώσετε την υποψία σας με ιατρικές εξετάσεις, πριν προχωρήσετε στη λήψη συμπληρωμάτων. Τα συμπληρώματα είναι ευεργετικά όταν υπάρχει ανάγκη, αλλά μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακές κράμπες και διάρροια, ενώ έχουν αρνητικές αλλληλεπιδράσεις με ορισμένα άλλα φάρμακα και ιατρικές καταστάσεις.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου, είναι να ρυθμίσετε απλά τη διατροφή σας. Στην απίθανη περίπτωση που το σώμα απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα μαγνησίου με το φαγητό, αυτή αποβάλλεται με ασφάλεια από τα νεφρά. Αντίθετα, η υπερβολική πρόσληψη μαγνησίου μέσω συμπληρωμάτων δεν μπορεί να εξαλειφθεί με αυτόν τον τρόπο και μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, ικανή να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή.

*Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή θεραπευτικό πλάνο για κανένα άτομο. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν, δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact