Σε μία από τις μεγαλύτερες «απειλές» του σύγχρονου κόσμου συνεχίζει να αναδεικνύεται στις μέρες μας ο σακχαρώδης διαβήτης. Η νόσος, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλη», καθώς τα πρώτα χρόνια μπορεί να δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα, αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, βλαβών στην όραση και άλλων σοβαρών επιπλοκών!
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.), σε διεθνές επίπεδο υπερβαίνουν τα 300.000.000. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται να έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.
Με αυτά τα δεδομένα, στο πλαίσιο του εορτασμού της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ο Υπουργός Υγείας κύριος Μάκης Βορίδης και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), Καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ – Αυστρία) κύριος Σωτήριος Α. Ράπτης θα συμμετάσχουν σε συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στις 11:30, στην Αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Υγείας.
Διαβάστε ακόμη:
Έρευνα: Φάρμακο για την πίεση αντιστρέφει τον διαβήτη τύπου 1
Νέα στατίνη, ιδανική για διαβητικούς και προ-διαβητικούς ασθενείς