Επειδή η γυναικεία περίοδος αποτελεί για κάποιον ακατανόητο λόγο «δύσκολο» θέμα συζήτησης, το οποίο πολύς κόσμος προτιμά να κάνει πως δεν υπάρχει από το να το αντιμετωπίσει όπως πραγματικά είναι, η ίδια η ανθρώπινη φύση δηλαδή, ας δούμε 10 από τους πιο ηλίθιους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από αυτήν.
1. Μύθος: Όταν έχεις περίοδο δεν πρέπει να γυμνάζεσαι
Αλήθεια: Τρέξε, κάνε ποδήλατο, χόρεψε, κάνε ό,τι θέλεις. Ο μόνος λόγος για να μην γυμναστείς είναι να νιώθεις έντονη δυσφορία και πόνο. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει πως η άσκηση βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου.
2. Μύθος: Όταν έχεις περίοδο δεν πρέπει να κολυμπάς
Αλήθεια: Τον παλιό καιρό, τα νεαρά κορίτσια άκουγαν πολλές τέτοιες χαζομάρες, όπως ότι αν κολυμπούσαν στη θάλασσα όσο είχαν περίοδο, η μυρωδιά του αίματος θα προσέλκυε καρχαρίες. Ή ότι το νερό θα φούσκωνε το ταμπόν και θα τις έπνιγε. Εν έτει 2015, χρειάζεται πραγματικά να σχολιάσουμε κάτι;
3. Μύθος: Οι άνθρωποι γύρω σου μπορούν να καταλάβουν πότε έχεις περίοδο
Αλήθεια: Εκτός κι αν κυκλοφορείς φορώντας γύρω από τον λαιμό ταμπέλα με την επιγραφή «Είναι αυτές οι μέρες του μήνα», κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει. Αν ανησυχείτε μήπως η σερβιέτα διαγράφεται μέσα από το παντελόνι (το οποίο δύσκολα συμβαίνει), υπάρχει πάντα το ταμπόν. Επίσης, κάποιες φορές μπορεί να έχετε μια ιδιαίτερη μυρωδιά «περιόδου». Και πάλι, εκτός από εσάς, κανείς δεν μπορεί να την μυρίσει.
4. Μύθος: Οι έφηβες κοπέλες δεν επιτρέπεται να φορούν ταμπόν
Αλήθεια: Τα ταμπόν είναι ασφαλή για όλες τις ηλικίες. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ταμπόν και φοβάστε πως θα σας ενοχλούν, φροντίστε να διαβάσετε σωστά τις οδηγίες πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά. Και, όχι, το ταμπόν δεν έχει «σπάσει την παρθενιά» καμίας γυναίκας, ποτέ.
5. Μύθος: Κατά τη διάρκεια της περιόδου η γυναίκα χάνει πολύ αίμα
Αλήθεια: Τις πρώτες ώρες ή και μέρες της περιόδου, μια γυναίκα μπορεί να έχει την εντύπωση πως χάνει πολύ αίμα. Κατά μέσο όρο, ωστόσο, οι γυναίκες χάνουν περίπου 60ml (4κουταλιές της σούπας, σαν να λέμε) αίμα. Πιο πολλή ζάχαρη βάζουν άλλοι στον καφέ τους.
6. Μύθος: Το ταμπόν μπορεί να εξαφανιστεί μέσα στο σώμα της γυναίκας.
Αλήθεια: Όχι. Απλά, όχι.
7. Μύθος: Η γυναίκα δεν επιτρέπεται να φορά ταμπόν κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Αλήθεια: Γιατί, επειδή μπορεί να εξαφανιστεί μέσα στο σώμα της; Φυσικά και επιτρέπεται. Τα περισσότερα ταμπόν αντέχουν για 8 συνεχείς ώρες, μέρα ή νύχτα, είναι όμως καλό να αλλάζονται ανά 4, ή έστω 8, ώρες.
8. Μύθος: Κατά τη διάρκεια της περιόδου η γυναίκα πρέπει να κοιμάται μόνο σε πλάγια στάση
Αλήθεια: Και ξανά, όχι. Μπορείτε να κοιμάστε μπρούμυτα, ανάσκελα, στα πλάγια, σε κατακόρυφο, όπως θέλετε και σας βολεύει. Αν ανησυχείτε για διαρροές, δοκιμάστε σερβιέτες ή ταμπόν ειδικά σχεδιασμένα για τις νυχτερινές ώρες, με μεγαλύτερη απορροφητικότητα και μέγεθος.
9. Μύθος: Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο δεν υπάρχει
Αλήθεια: Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι εντελώς αληθινό και έρχεται περίπου 7-14 μέρες πριν την αρχή της περιόδου. Κατά τη διάρκειά του, η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει ακμή, φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος ή/και τις θηλές, καθώς και εναλλαγές στη διάθεση. Βέβαια υπάρχουν και έρευνες που έχουν αποδείξει πως οι εναλλαγές στη διάθεση δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά και πάλι αυτό αλλάζει από γυναίκα σε γυναίκα.
10. Μύθος: Το να βάζεις ταμπόν είναι επίπονο
Αλήθεια: Το βασικό όταν βάζετε ταμπόν είναι να είστε χαλαρές. Αν δεν το πετύχετε με την πρώτη φορά, μην ανησυχείτε. Η εξάσκηση βοηθάει πολύ, ακόμα και όταν μιλάμε για τη χρήση ταμπόν.
huffingtonpost.gr